Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analiza IERiGŻ: Ceny warzyw w sierpniu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 04-10-2016, 15:24
Analiza IERiGŻ: Ceny warzyw w sierpniu
fot. shutterstock

W sierpniu 2016 r., w porównaniu z lipcem br., w skupie produktów świeżych, wyższe były ceny pieczarek (o 14 proc.), pomidorów spod osłon (o 3 proc.), ogórków do konserwowania (o 1 proc.), ogórków do kwaszenia (o 5 proc.), a obniżyły się ceny cebuli (o 37 proc.), buraków ćwikłowych (o 29 proc.), marchwi (o 41 proc.) i kapusty białej (o 40 proc.) - informują eksperci IERiGŻ.

W zakładach przetwórczych spadły ceny ogórków do konserwowania (o 30 proc.), cebuli obieranej (o 21 proc.), kalafiorów różyczkowanych (o 8 proc.), fasoli szparagowej (o 1 proc.), a wzrosły ceny brokułow różyczkowanych (o 28 proc.). 

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu pomidorów spod osłon (o 31 proc.), ogórków krótkich (o 7 proc.), a obniżyły się ceny skupu cebuli (o 32 proc.), kapusty białej (o 5 proc.), kapusty pekińskiej (o 3 proc.), papryki czerwonej (o 16 proc.) oraz kapusty czerwonej, buraków ćwikłowych i marchwi (po 12 proc.).

Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny kapusty białej (o 17 proc.), cebuli (o 26 proc.), marchwi i buraków ćwikłowych (po 23 proc.), pomidorów spod osłon (o 6 proc.), kalafiorów gruntowych (o 1 proc.), a wzrosły ogórków spod osłon (o 28 proc.) i ogórków gruntowych (o 10 proc.).

W relacji do sierpnia 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny pomidorów szklarniowych (o 22-127 proc.), kalafiorów gruntowych (o 6-32 proc.), a obniżyły się ceny buraków (o 13-15 proc.), cebuli (o 13-16 proc.), ogórków do konserwowania (o 33-45 proc.), kapusty białej (o 29-70 proc.) i marchwi (o 48-50 proc.).

Z kolei na rynkach hurtowych wzrosły ceny kalafiorów gruntowych (o 20 proc.), pomidorów spod osłon (o 45 proc.), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 19 proc.), marchwi (o 4 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), cebuli (o 14 proc.), pomidorów gruntowych (o 18 proc.) i kapusty białej (o 15 proc.).

W lipcu br., w stosunku czerwca br., wzrosły ceny detaliczne cebuli (o 6 proc.), kalafiorów (o 1 proc.), a obniżyły się się ceny porów (o 6 proc.), marchwi (o 5 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), papryki (o 1 proc.), pomidorów (o 8 proc.), ogórków gruntowych (o 27 proc.) i kapusty białej (o 4 proc.). 

Stabilne były ceny selerów i pieczarek. W relacji do cen detalicznych z lipca 2015 r. wyższe były ceny porów (o 23 proc.), cebuli (o 5 proc.), kalafiorów (o 35 proc.), selerów (o 20 proc.), papryki (o 32 proc.), a obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 3 proc.), ogórków gruntowych (o 10 proc.) i marchwi (o 23 proc.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH