Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Analiza IERiGŻ: Rynek warzyw w kwietniu

- W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem 2019 r., w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny kapusty białej (o 21%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 10%), pietruszki i buraków ćwikłowych (po 5%) i cebuli na targowiskach (o 4%). Obniżyła się jedynie cena skupu marchwi (o 3%), a cena pieczarek była stabilna -informują w raporcie Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci IERiGŻ.


Analiza IERiGŻ: Rynek warzyw w kwietniu
fot. shutterstock

- W porównaniu z marcem 2019 r. w zakładach przetwórczych wzrosła cena skupu marchwi na kostkę (o 9%) oraz buraków ćwikłowych i cebuli obieranej (po 3%). W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 45%), kapusty białej (o 32%), cebuli (o 19%), marchwi (o 5%) i selerów (o 1%). Stabilne były ceny pieczarek - podają autorzy raportu.

 W kwietniu 2019 r., w porównaniu z marcem br., w handlu hurtowym wzrosły ceny kapusty białej (o 43%), cebuli (o 14%), marchwi (o 4%) i buraków ćwikłowych (o 3%). W kwietniu 2019 r., w porównaniu z kwietniem 2018 r., w skupie do konsumpcji bezpośredniej wzrosły ceny skupu kapusty białej (o 639%), cebuli w spółdzielniach ogrodniczych (o 245%), cebuli na targowiskach (o 76%), pietruszki (o 65%), pieczarek (o 14%), marchwi (o 6%) i buraków ćwikłowych (o 5%).

- W zakładach przetwórczych i chłodniach w kwietniu 2019 r., w porównaniu z analogicznym miesiącem 2018 r., wzrosły ceny cebuli obieranej (o 200%), marchwi na kostkę (o 140%) i buraków ćwikłowych (o 42%). W handlu hurtowym, w analizowanym okresie, wzrosły ceny kapusty białej (o 538%), cebuli (o 181%), buraków ćwikłowych (o 21%) i marchwi (o 13%) - informują eksperci.

 W marcu 2019 r., w porównaniu z lutym 2019 r., wzrosły ceny detaliczne: kapusty białej, cebuli i papryki (po 4%), buraków ćwikłowych (o 3%) oraz marchwi i selerów (po 2%). Obniżyły się ceny detaliczne kalafiorów (o 15%) i porów (o 3%). W relacji do cen detalicznych z marca 2018 r. wzrosły ceny kapusty białej (o 118%), cebuli (o 85%), marchwi (o 32%), porów (o 29%), selerów (o 13%), papryki (o 10%), pomidorów i buraków ćwikłowych (po 9%) oraz pieczarek (o 7%).

- W lutym 2019 r., w porównaniu z lutym 2018 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych obniżyła się produkcja marynat (o 35%) i warzyw mrożonych (o 33%), a wzrosła konserw warzywnych (o 26%) i soku pomidorowego (o 6%). Eksport warzyw świeżych w lutym 2019 r. wyniósł 30,4 tys. t, a jego wartość 20,6 mln EUR. W porównaniu z lutym 2018 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 12%, a jego wartość zwiększyła się o 42%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży kapusty (o 27%), marchwi (o 21%), cebuli (o 20%) i pomidorów (o 6%). W tym samym czasie wyeksportowano 59,5 tys. t przetworów warzywnych o wartości 52,4 mln EUR - podają Tomasz Smoleński i Paweł Kraciński, eksperci z IERiGŻ.

więcej informacji:

warzywa RSS ALERT    /    rynek warzyw RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    Tomasz Smoleński RSS ALERT    /    Paweł Kraciński RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.208.22.127
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.