Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Owoce i warzywa

Analiza rynku warzyw - IERiGŻ

We wrześniu 2017 r. w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 12%), pietruszki (o 31%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 19%). Wzrosły ceny skupu ogórków do kwaszenia (o 75%), pomidorów szklarniowych (o 39%) i kalafiorów gruntowych (o 43%). Stabilne były ceny skupu pieczarek - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

Analiza rynku warzyw - IERiGŻ
fot. shutterstock

Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
Data: 16-10-2017, 15:48

W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia i do tłoczenia (po 5%) oraz fasoli szparagowej (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, brokułów różyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych (po 1%).

W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 44%), kapusty białej (o 46%) ogórków krótkich (o 5%), papryki czerwonej (o 24%) i cebuli (o 4%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 18%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 34%), ogórków spod osłon (64%), kalafiorów gruntowych (o 24%), a obniżyły się ceny cebuli i kapusty białej (po 22%), marchwi (o 8%), buraków ćwikłowych (o 9%) i pomidorów gruntowych (o 3%). We wrześniu br., w porównaniu z wrześniem ub.r, na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 20%), pomidorów spod osłon (o 4%), pomidorów gruntowych (o 11%), marchwi i kapusty białej (po 5%), ogórków spod osłon (o 50%) i buraków ćwikłowych (o 12%).

W sierpniu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 15%), ogórków gruntowych (o 18%), kalafiorów (o 17%), papryki (o 41%), cebuli (o 10%), buraków ćwikłowych (o 22%), selerów (o 11%), marchwi (o 12%), kapusty białej (o 14%) i porów (o 1%). Wzrosły jedynie ceny pieczarek o 1%. W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2016 r. wzrosły ceny porów i papryki (po 8%), ogórków gruntowych (o 15%), kapusty białej (o 10%), buraków ćwikłowych (o 7%) i pieczarek (o 2%). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 7%), selerów (o 12%), cebuli (o 4%) i kalafiorów (o 10%). W lipcu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 31%), warzyw mrożonych (o 24%) i soku pomidorowego (o 19%), a obniżyła się produkcja marynat (o 49%). Eksport warzyw świeżych w lipcu 2017 r. wyniósł 37,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zwiększyła się o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 16%), pomidorów (o 20%), kalafiorów (o 8%), cebuli (o 10%) i marchwi (o 23%).

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    rynek warzyw 2017 RSS ALERT    /    warzywa 2017 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.146.195.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.