Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analiza rynku warzyw - IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 16-10-2017, 15:48
Analiza rynku warzyw - IERiGŻ
fot. shutterstock

We wrześniu 2017 r. w skupie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej obniżyły się ceny marchwi (o 12%), pietruszki (o 31%), cebuli (o 16%), buraków ćwikłowych (o 19%). Wzrosły ceny skupu ogórków do kwaszenia (o 75%), pomidorów szklarniowych (o 39%) i kalafiorów gruntowych (o 43%). Stabilne były ceny skupu pieczarek - informują w raporcie eksperci IERiGŻ.

W porównaniu z ubiegłym miesiącem w zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu pomidorów do mrożenia i do tłoczenia (po 5%) oraz fasoli szparagowej (o 1%), a obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej, brokułów różyczkowanych i kalafiorów różyczkowanych (po 1%).

W firmach skupujących warzywa na eksport obniżyły się ceny kapusty pekińskiej (o 44%), kapusty białej (o 46%) ogórków krótkich (o 5%), papryki czerwonej (o 24%) i cebuli (o 4%). Wzrosły ceny eksportowe pomidorów spod osłon (o 18%), a stabilne były ceny skupu kapusty czerwonej. W handlu hurtowym wzrosły ceny ogórków gruntowych (o 34%), ogórków spod osłon (64%), kalafiorów gruntowych (o 24%), a obniżyły się ceny cebuli i kapusty białej (po 22%), marchwi (o 8%), buraków ćwikłowych (o 9%) i pomidorów gruntowych (o 3%). We wrześniu br., w porównaniu z wrześniem ub.r, na rynkach hurtowych wyższe były ceny cebuli (o 20%), pomidorów spod osłon (o 4%), pomidorów gruntowych (o 11%), marchwi i kapusty białej (po 5%), ogórków spod osłon (o 50%) i buraków ćwikłowych (o 12%).

W sierpniu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2017 r., obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 15%), ogórków gruntowych (o 18%), kalafiorów (o 17%), papryki (o 41%), cebuli (o 10%), buraków ćwikłowych (o 22%), selerów (o 11%), marchwi (o 12%), kapusty białej (o 14%) i porów (o 1%). Wzrosły jedynie ceny pieczarek o 1%. W relacji do cen detalicznych z sierpnia 2016 r. wzrosły ceny porów i papryki (po 8%), ogórków gruntowych (o 15%), kapusty białej (o 10%), buraków ćwikłowych (o 7%) i pieczarek (o 2%). Obniżyły się ceny detaliczne pomidorów (o 7%), selerów (o 12%), cebuli (o 4%) i kalafiorów (o 10%). W lipcu 2017 r., w porównaniu z lipcem 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja konserw warzywnych (o 31%), warzyw mrożonych (o 24%) i soku pomidorowego (o 19%), a obniżyła się produkcja marynat (o 49%). Eksport warzyw świeżych w lipcu 2017 r. wyniósł 37,1 tys. ton, a jego wartość 23,4 mln EUR. W porównaniu z lipcem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 10%, a jego wartość zwiększyła się o 4%. Do spadku wolumenu eksportu przyczyniło się zmniejszenie sprzedaży ogórków (o 16%), pomidorów (o 20%), kalafiorów (o 8%), cebuli (o 10%) i marchwi (o 23%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 912) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH