Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Banki Żywności chcą robić przetwory z jabłek objętych embargiem

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 04-11-2014, 10:51

Banki Żywności zaapelowały we wtorek do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o umożliwienie przetwarzania owoców i warzyw zgłoszonych do przekazania na cele społeczne. Jak tłumaczą ich przedstawiciele, zdrowe, tłoczone soki jabłkowe, musy, ryż z jabłkami, dżemy mogą być sposobem na uratowanie znacznie większej liczby jabłek oraz innych owoców i warzyw objętych embargiem.

W tak zwanej "drugiej turze" rekompensat unijnych za owoce i warzywa objęte embargiem Federacji Rosyjskiej, producenci rolni zgłosili chęć przekazania 18 tys. ton jabłek. Przyjęcie tak wielu jabłek w jednym momencie, w tak krótkim czasie, wykracza poza możliwości 31 Banków Żywności.

Zdaniem Banków Żywności, jedynym sposobem na uniknięcie marnotrawstwa owoców i zagospodarowaniem tej wielkiej ilości jabłek jest umożliwienie przetwarzania owoców na np. tłoczone soki, dżemy, musy, dania gotowe. Taki mechanizm musi być jednak zaakceptowany i uruchomiony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki przetworzeniu może się udać uratować znacznie więcej owoców i warzyw przed zmarnowaniem, przedłużyć trwałość owoców i warzyw, a także dostarczać owoce i warzywa do większej liczby osób potrzebujących, przez dłuższy czas i regularnie.

- Ze względu na bardzo liczne zapytania i prośby sadowników do Banków Żywności, o odbiór kolejnych ilości jabłek, Federacja Polskich Banków Żywności zwraca się z apelem do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Banki Żywności apelują o wydanie polskiego stanowiska w sprawie uruchomienia możliwości przetwarzania jabłek i innych warzyw oraz owoców, co bezpośrednio leży w kompetencji MRiRW. Bez decyzji Ministerstwa Rolnictwa, Banki Żywności z wielką przykrością będą zmuszone odmówić sadownikom współpracy. Dlatego prosimy sadowników o poparcie apelu Banków Żywności - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Na ten moment Banki Żywności przyjmują od producentów rolnych na bieżąco: kapustę, marchew, pomidory, paprykę, brokuły, gruszki, kalafior, ogórki, śliwki, owoce miękkie, winogrona, korniszony. Do tej pory trzydzieści jeden Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności, od 14 sierpnia br. odebrało łącznie ponad 14 tys. ton świeżych owoców i warzyw objętych embargiem Federacji Rosyjskiej. Z tego 8 tys. ton owoców i warzyw trafiło już do magazynów Banków Żywności. Połowę tej ilości stanowią jabłka. Pozostałe produkty to marchew, śliwki, kapusta, pomidory. 6 tys. ton jabłek jest zakontraktowanych do przechowania na okres listopad 2014 - czerwiec 2015.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH