Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bonduelle: Kategoria warzyw konserwowych ma potencjał do dalszego wzrostu

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 02-03-2017, 16:19
Bonduelle: Kategoria warzyw konserwowych ma potencjał do dalszego wzrostu
Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska/ fot. materiały prasowe

- Kategoria warzyw konserwowych - warzyw apertyzowanych w Polsce pokazuje tendencję wzrostową, w dłuższym okresie rosnąc blisko 3 proc. wolumenowo w ostatnich 3 latach. Polacy sięgają po puszki warzywne jako wygodne rozwiązanie w codziennym przygotowaniu potraw - zapewnia Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska.

- Co istotne, w tym samym czasie wartość kategorii wzrosła aż o ponad 5 proc.  Rosnąca siła nabywcza Polaków powoduje sięganie po wysokiej jakości markowe produkty. Bonduelle Polska odnotowuje wzrost sprzedaży i udziałów rynkowych, tylko w ostatnim roku wzrost sprzedaży był szybszy niż kategoria:  blisko 7 proc. wartościowo, podczas gdy wzrost wartości kategorii w tym krótszym czasie wyniósł 0,2 proc. - dodaje Anna Telakowiec.

Kategoria w Polsce nadal pokazuje istotną sezonowość. Okresy przedświątecznego przygotowania tradycyjnych sałatek to czas najwyższej sprzedaży kategorii.

- W kategorii najszybciej rośnie segment fasoli i przewidujemy, że ten trend się utrzyma, w związku z rosnącą popularnością kuchni międzynarodowych na bazie fasoli, ale także z rosnącą chęcią zastępowania białka zwierzęcego zdrowym białkiem roślinnym przez pewne grupy konsumentów w Polsce. Ten ostatni trend jest silnie widoczny w wielu krajach Europy i wkracza też do Polski - zapewnia ekspertka Bonduelle.

I dodaje, że jeszcze relatywnie małymi, ale bardzo dynamicznie rosnącymi w segmencie fasoli są 2 produkty: cieciorka i soczewica. Dynamiczny wzrost notują mixy kukurydzy z innymi warzywami, np. z chilli - gotowe rozwiązania dla szybkiego przygotowania sałatki. Kukurydza i groszek są nadal niekwestionowanymi liderami kategorii.

- Kategoria jest w dojrzałej fazie rozwoju, na co wskazuje spowolnienie jej rozwoju poza fasolami w ostatnim roku, lecz jest to rynek o dalszym potencjale wzrostu zwłaszcza przez wprowadzanie nowości, których, jak wskazują badania, konsumenci oczekują. Nasz sposób życia w Polsce zmienia się i wszelkie trendy pokazują wzrost potrzeb związanych z ułatwieniem codziennych czynności, w tym ułatwieniem codziennego gotowania w domu. Na te potrzeby odpowiadają warzywa w puszkach: zawsze pod ręką, gotowe do użycia.  Na bazie tego trendu rośnie np. segment fasol w sosie. Badania pokazują wzrost tzw. penetracji tej kategorii w Polsce, czyli coraz więcej gospodarstw domowych zakupuje te produkty, a co za tym idzie, rośnie wartość sprzedaży tego segmentu - zapewnia Anna Telakowiec.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH