REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Bonduelle: Kategoria warzyw w puszkach ma potencjał rozwoju w Polsce

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-05-2016, 11:05
Bonduelle: Kategoria warzyw w puszkach ma potencjał rozwoju w Polsce
Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska

- Rynek przetworów warzywnych w puszkach w Polsce jest wart ponad 400 mln zł,jest stabilnie rosnący o ok. 1 proc. rocznie ilościowo - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska.

REKLAMA

- Równocześnie widzimy rosnącą penetrację kategorii czyli liczbę osób kupujących przetwory w puszkach. Zarówno penetracja kukurydzy - stanowiącej blisko połowę rynku, jak i groszku - drugiego pod względem wielkości segmentu jest rosnąca. Jednak to fasole, trzeci co do wielkości segment, zyskują coraz większą popularność w Polsce zarówno pod względem tempa wzrostu sprzedaży ponad 8 proc. rok do roku jak i penetracji - mówi Anna Telakowiec.

Spożycie warzyw w puszkach na osobę jest znacznie niższe niż w innych państwach Europy np. u naszych sąsiadów w Niemczech. - Dlatego prognozujemy dalszy stabilny wzrost kategorii. Do osiągnięcia tego wzrostu konieczne będą nowe produkty oraz inwestycje w kategorię, która pełni rolę "pomocnika" w domowej kuchni - dodaje.

Bonduelle patrzy na ten rynek przez pryzmat przyszłych, większych sprzedaży opartych o rosnące potrzeby polskiego konsumenta. Zdaniem ekspertów firmy kategoria ma potencjał wzrostu w Polsce.

Bonduelle dokładnie przygląda się trendom zarówno światowym jak i polskim. - Najważniejszym wyznacznikiem podejmowanych działań jest dla nas konsument, który ostatecznie podejmuje decyzje zakupowe kluczowe dla wyników biznesowych. Prowadzimy szereg badań konsumenckich w Polsce a dzięki światowemu zasięgowi firmy możemy bazować, a także dzielić się z naszymi klientami wiedzą z różnych rynków. Wiele trendów które na stałe zagościły już w Europie zachodniej przychodzi także do Polski i jako innowator kategorii możemy proponować nowe rozwiązania polskim konsumentom - dodaje ekspertka.

Rok 2016 jest rokiem kontynuacji  inwestycji w markę  Bonduelle i w obszary rozwoju produkcji oraz rokiem przygotowania kolejnych innowacji dla rozwoju kategorii warzyw przetworzonych w Polsce.

Francuska Grupa Bonduelle, zajmująca się przetwórstwem warzyw, zakończyła rok fiskalny 2014/2015 z przychodami na poziomie blisko 2 mld euro. W porównaniu z wcześniejszym rokiem wzrosły one o 4,1 proc., pomimo ciężkiej sytuacji na rynku, związanej m.in. z rosyjskim embargo oraz dewaluacją rubla.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH