Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bonduelle podsumowuje 25 lat obecności w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-01-2018, 13:01
Bonduelle podsumowuje 25 lat obecności w Polsce
Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska/ fot. materiały prasowe

- 25 lat temu na polski rynek weszła firma Bonduelle - międzynarodowy koncern ze 160 letnią tradycją i lider przetwórstwa warzyw. Obecnie marka Bonduelle w Polsce jest jednym z liderów kategorii warzyw apertyzowanych a także głównym reklamodawcą rozwijającym kategorię. Spółka posiada w Polsce 2 fabryki, zatrudnia blisko 600 osób i przetwarza blisko 60 tys. ton warzyw i pieczarek rocznie, z czego blisko 90% trafia na eksport - mówi Anna Telakowiec, dyrektor marketingu Bonduelle Polska. 

Pierwszego TIR-a wypełnionego 20 paletami puszkowanych warzyw firma sprowadziła do Polski w 1992 roku. Już rok później, w sezonie 1993/94 spółka rozpoczęła swoją pierwszą kampanię rolno-produkcyjną w wynajętej na te potrzeby fabryce w Gniewkowie na Kujawach. Wytworzono wówczas 5,5 tysiąca ton warzyw w konserwach oraz 3,6 tysiąca ton mrożonek.

- W kolejnym roku fabryka w Gniewkowie została przez firmę zakupiona i sukcesywnie zwiększano jej moce produkcyjne – w 2004 roku wyposażoną ją w drugą, nowoczesną chłodnię. Obecnie rocznie fabryka przerabia około 30 tysięcy ton warzyw. Od 2002 roku firma posiada certyfikat HACCP, od 2007 roku IFS, a od 2009 także ISO22000. W roku 2011 Bonduelle stała się właścicielem fabryki pieczarek w wielkopolskich Ruchocicach, gdzie zainwestowano ponad 3,5 mln euro i ponad dwukrotnie zwiększono produkcję - dodaje Anna Telakowiec.

Obecnie w obu fabrykach oraz warszawskim biurze pracuje łącznie ponad 600 osób. Firma współpracuje z ponad 200 rolnikami dostarczającymi warzywa na potrzeby przetwórstwa na Kujawach.

Wchodząc do Polski spółka wytworzyła nowatorski sposób współpracy z rolnikami, polegający na podpisywaniu długookresowych kontraktów i nadzorowaniem upraw przez agronomów Bonduelle w celu wyhodowanie najlepszej jakości warzyw. Zbiór odbywa się według ustalanego harmonogramu skoordynowanego z mocami przerobowymi fabryki, gdyż celem firmy jest utrzymanie czasu 4 godzin od momentu zbioru po zapuszkowanie/zamrożenie warzyw.

Firma jest propagatorem ekologicznego rolnictwa oraz tzw. uproszczonej techniki uprawy gleby z wyeliminowaniem wstępnej orki, co zapobiega erozji i wzmacnia warstwę próchnicy. Stosuje też alternatywne wobec chemizacji rolnictwa metody ochrony upraw – chwasty zwalczane są w dużej mierze mechanicznie, a na polach stosuje się łapki na insekty. Rolnictwo Bonduelle podporządkowane jest zasadom zrównoważonego rozwoju.

Marka Bonduelle ma 22.5 proc. udziałów wartościowych w kategorii warzyw apertyzowanych w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (12 131) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH