Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Brak pracowników do zbioru szparagów

  • Autor: Polska Agencja Prasowa
  • Data: 06-05-2008, 14:20
Brak pracowników do zbioru szparagów

Brak sezonowych pracowników do zbioru szparagów jest w tym roku największym problemem polskich producentów. Według ich szacunków, w tym roku w kraju zbiory mogą wynieść około 3,5 tys. ton.

"Rozpoczynający się właśnie sezon szparagowy jest bardzo trudny. Wcześnie zaczęła się wiosna, następujące później chłody i deszcze spowodowały, że nie wszędzie szparagi można już zbierać. Pełnię sezonu osiągniemy za kilka dni" - powiedział we wtorek prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Andrzej Mainka na inicjującej sezon konferencji prasowej.

Zdaniem Mainki, największym mankamentem tego sezonu jest brak pracowników sezonowych do zbioru szparagów.

"Już w ubiegłym roku był problem z pozyskaniem pracowników, w tym roku to już jest katastrofa. W tej chwili niezaspokojone jest ponad 50 proc. zapotrzebowania na pracowników do zbioru. Obawiam się, że kiedy sezon nabierze tempa, nie ze wszystkich plantacji szparagi zostaną zebrane" - stwierdził prezes związku.

Jak dodał, pracownik sezonowy na dużej plantacji otrzymuje średnio 1 zł - 1.20 zł za kilogram zebranych szparagów. W ciągu trwającego ok. 6 tygodni sezonu, jeden pracownik może zebrać do 3 ton tego warzywa.

Według prezesa Polskiego Związku Producentów Szparaga, poza Wielkopolską, w której w ciągu ostatnich 10 lat spożycie szparagów wzrosło dwukrotnie, zainteresowanie tym warzywem rośnie w Warszawie. Jego zdaniem wynika to ze wzrostu zamożności tamtejszych konsumentów oraz z większej liczby mieszkańców napływowych z innych regionów kraju i z zagranicy.

Szanse na rozwój produkcji szparagów Andrzej Mainka widzi w zdobyciu rynku rosyjskiego, a przede wszystkim moskiewskiego.

"Cała wschodnia Polska to jest nadal biała plama jeżeli chodzi o produkcję i konsumpcję tego warzywa, chociaż możliwości byłyby świetne. W tej części kraju jest więcej ludzi do pracy oraz korzystne gleby. Mieliśmy już kilka zapytań od firm chcących sprzedawać szparagi w Moskwie. To jest olbrzymi rynek i potencjalne zainteresowanie tamtejszych konsumentów. Liczymy, że już w przyszłym roku uda się stworzyć nowe firmy szparagowe na wchodzie kraju" - powiedział.

Szparagi są uprawiane przede wszystkim w zachodniej Polsce. Większość jest eksportowana - przeważnie do Niemiec. Jeszcze do niedawna uprawy większości producentów były nie większe niż ok. 0,5 ha. Obecnie ponad połowę polskich szparagów produkuje ok. 10 firm.

Większość polskiej produkcji to tzw. szparagi bielone - ok. 95 proc. rynku. Jak tłumaczy Andrzej Mainka, wynika to z zainteresowań niemieckich konsumentów, gdzie spożywa się przede wszystkim szparagi bielone.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH