Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu - pełna relacja

  • Autor: www.sadyogrody.pl/ www.portalspozywczy
  • Data: 09-11-2015, 10:46
Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu - pełna relacja
Panel pt. „Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu/ fot. Żelazna Studio

Co nas nie zabije to nas wzmocni. Ani embargo, ani kiepskie warunki pogodowe nie zatrzymają ekspansji polskiego sektora owocowo-warzywnego - to wnioski płynące z dyskusji, jaka odbyła się podczas panelu „Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu” w ramach VIII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podczas sesji zatytułowanej „Branża owocowo-warzywna. Kreowanie marki i wartości produktu” na początku paneliści podsumowali mijający rok.

Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej, podkreślił, że zbiory jabłek jeszcze trwają, np. odmiany Idared. - O ile wiosną i wczesnym latem wydawało nam się że zbiory będą większe, jednak susza wpłynęła na te szacunki. Zbiory jabłek będą mniejsze. Jeśli chodzi o samą kategorię jabłek deserowych to trwa dyskusja, jednak jeśli będą niższe to niewiele w porównaniu do zeszłego roku – dodał Szef Sadowników RP.

Dr Bożena Nosecka, ekspertka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, mówiła o tym, że warunki do uprawy owoców i warzyw były niekorzystne od początku wegetacji. I podkreśliła, że nie tylko susza spowodowała spadek zbiorów.

- Niedobór wody w glebie spowodowany był brakiem opadów śniegu w zimie. Następnie chłodna wiosna wpłynęła na spowolnienie wzrostu roślin. Na przełomie czerwca i lipca mieliśmy pierwszy okres suszy, a sierpniowe wysokie temperatury i brak deszczu pogłębiły tylko niesprzyjające warunki do uprawy zarówno owoców, jak i warzyw – zaznaczyła dr Nosecka.

Dodała, że aktualne szacunki GUS z końca września mówią o spadku plonów warzyw gruntowych w granicach 16 proc. - Najbardziej spadły zbiory warzyw kapustnych, w tym przede wszystkim kapusty i warzyw korzeniowych. Spadki te wynoszą około 15 proc. Najmniejszy spadek odnotowano w przypadku pomidorów, o około 10 proc. - mówiła ekspertka.

- W przypadku zbiorów owoców sytuacja jest zróżnicowana. Musimy wziąć pod uwagę zarówno te owoce, których zbiory skończyły się przed sierpniową potężną suszą, jak również te owoce, których zbiory mieliśmy później – zaznaczyła dr Nosecka.

Witold Boguta, prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, powiedział, że jego zdaniem w gatunkach gdzie mieliśmy do czynienia ze spadkiem produkcji spadnie również eksport. - Nasze główne produkty eksportowe dały plony zbliżone do roku poprzedniego. O eksporcie, wielkości i cenach zadecydują rynki wschodnie. Jeśli chodzi o inne rynki, zdobywamy je ale cały czas nie są to ilości które rekompensują stratę rynku rosyjskiego – dodał ekspert.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH