Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bronisze: Wyraźnie rośnie popyt na nowalijki

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 12-04-2013, 11:52
Bronisze: Wyraźnie rośnie popyt na nowalijki

Wpływem zimowej pogody na dystrybucję warzyw i owoców były do niedawna znacznie mniejsze zakupy niż wynikałoby z kalendarza dostaw - wynika z obserwacji specjalistów Rynku Hurtowego Bronisze. Jeszcze w ubiegłym tygodniu czyli do 7 kwietnia podaż była wyższa niż popyt i to zarówno nowalijek jak i warzyw z ubiegłorocznej produkcji. Dopiero w ostatnich dniach popyt wyraźnie rośnie.

Ocieplenie jakie przyniosły ostatnie dni korzystnie wpłynęło na zwiększony popyt zarówno na warzywa z ubiegłorocznej produkcji jak i nowalijki.

 

Jednak przedłużająca się zima spowodowała opóźnienie w siewach zarówno zbóż jarych jak również warzyw gruntowych. Dla niektórych gatunków, takich ja pietruszka, marchew wczesna, buraki na botwina czy cebula opóźnienie w siewach jest już co najmniej czterotygodniowe. Opóźnienie dotyczy także siewu buraków cukrowych.

Wejście na pola będzie możliwe dopiero po ustąpieniu wody pośniegowej, co na cięższych glebach może przebiegać wolniej. Najbliższe dwa -trzy miesiące nie przyniosą widocznych z punktu widzenia konsumenta zmian ekonomicznych w cenach warzyw i owoców. O cenach warzyw gruntowych z tegorocznej produkcji zadecydują kolejne miesiące wegetacji. Można się jednak spodziewać, że opóźnienie w siewach wpłynie na zwiększone koszty produkcji.

Zdaniem ekspertów z Rynku Hurtowego w Broniszach Wpływem zimowej pogody na dystrybucję warzyw i owoców były do niedawna znacznie mniejsze zakupy niż wynikałoby z kalendarza dostaw. Jeszcze w ubiegłym tygodniu czyli do 7 kwietnia podaż była wyższa niż popyt i to zarówno nowalijek jak i warzyw z ubiegłorocznej produkcji. Dopiero w ostatnich dniach popyt wyraźnie rośnie. Zdaniem kupców, konsumenci przy zimowej aurze bardziej skłonni są kupować mięso i wędliny niż włączyć do diety więcej warzyw i nowalijek. Zmniejszony popyt przy rosnącej podaży nowalijek powodował sukcesywny spadek cen, jak np. ogórków szklarniowych do ceny 2,50 zł za kilogram ( 5-6 kwietnia 2013), podczas gdy rok temu minimalna cena kilogram to było 5,75 zł. Podobnie sytuacja ma się z pomidorami, które kosztowały we wspomnianym okresie już od 7,50 zł za kilogram (w 2012 roku cena minimalna 8,75 zł za kg). Ceny hurtowe polskich ogórków są niższe niż rok temu, 2,50 - 3,30 w 2013 r. od 4,50 do 5,50 za kg w 1012 roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH