Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny cukru spadają

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE
  • Data: 21-01-2013, 10:06

Pierwsze dwa tygodnie stycznia 2012 roku przyniosły dalszą obniżkę notowań cukru. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał do 406,7 USD/t, a biały w Londynie do 499,6 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.

To najniższy od ponad dwóch lat poziom. W ujęciu tygodniowym cukier surowy i biały straciły po półtora procent, miesięcznym odpowiednio 6 i 3%, a w rocznym odpowiednio 23 i 21%.

Obserwowane przeceny to efekt poprawy zaopatrzenia - trzeci sezon z rzędu produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji. Większa produkcja pozwala też odbudować zapasy. Z rynku wycofują się także inwestorzy krótkoterminowi, redukując sukcesywnie swoje długie pozycje (kupuj) i zastępując je krótkimi (sprzedaj).

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH