Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny cukru spadły o ok. 30 proc. ale są one ciągle 40 proc. wyższe niż rok temu

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, F. O. Licht
  • Data: 13-03-2010, 15:23
Ceny cukru spadły o ok. 30 proc. ale są one ciągle 40 proc. wyższe niż rok temu

Początek marca przyniósł dalszą przecenę cukru na giełdach. Od rekordowo wysokich notowań z końca stycznia br. cukier biały w Londynie potaniał o 29%, spadając do 537,1 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na maj br.) - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, F. O. Licht.

Dynamika spadku notowań cukru surowego w Nowym Jorku była jeszcze większa i wyniosła 34%, a od najwyższego od 29 lat poziomu z końca stycznia br. nierafinowy cukier potaniał do 434 USD/t i był notowany najniżej od siedmiu miesięcy (w kontrakcie terminowym z dostawą na maj br.).

Od końca lutego notowania cukru białego i surowego uległy 24% redukcji. Mimo tak dużej przeceny cukier biały jest i tak obecnie droższy o
około 40% niż rok temu, a surowy o około połowę. Skala spadków zaskoczyła większość brokerów. Na dalszą przecenę cukru obok sytuacji
technicznej, która automatycznie uruchamiała sprzedaż, miały wpływ przede wszystkim dwie kluczowe informacje z Indii - kraju który w ostatnich miesiącach był głównym motorem napędowym rosnących cen. Inwestorów i importerów zelektryzowała informacja o zawieszeniu pzez Indie importu 100 tys. ton.

Jednocześnie podano wyższe niż oczekiwano prognozy produkcji cukru w tym kraju. Dynamicznie spadające w ostatnich tygodniach ceny cukru spowodowały, że także inni zainteresowani zakupem cukru postanowili poczekać aż sytuacja się wyjaśni. Brak popytu pociągnął za sobą automatycznie spadki.

Tak silna przecena notowań cukru pozwala jednak oczekiwać pojawienia się dużego popytu. Importerzy czekają jeszcze jednak z zakupami do względnej stabilizacji cen, tak by transakcje sfinalizować jak najtaniej i bezpiecznie. Kraje takie jak Indie, Pakistan, Egipt, Bangladesz, Irak i
Iran muszą prędzej czy później zacząć kupować cukier.

Analogicznie do cukru zachowywały się także notowania kakao, które od grudniowego rekordu (najwyżej od 30 lat) w wysokości ponad 3,5 tys. USD spadły w na nowojorskiej giełdzie o 1/5 do 2,8 tys. USD.

O skali spadków w ostatnich tygodniach świadczy także sukcesywne podnoszenie przez Komisję Europejską dodatkowego cła na cukier. Już trzeciego marca cło dodatkowe na cukier o kodach CN 1701 99 10 i 1701 99 90 podniesiono powyżej zera (obecnie do prawie 2,5 EUR/100kg) - praktycznie nieprzerwanie od początku roku do końca lutego ta stawka wynosiła 0 EUR/100kg.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Anda 16-03-2010, 07:58:
A w Polsce?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH