Ceny owoców i ich przetworów w sierpniu 2017 - raport IERiGŻ
- Średnie ceny oferowane za jabłka w sierpniu 2017 r., w porównaniu z sierpniem 2016 r., w firmach eksportujących wzrosły o 79%, w spółdzielniach ogrodniczych o 65%, a na rynkach hurtowych o 44%. Tak wysoki wzrost cen owoców jest wynikiem obniżenia produkcji nie tylko w Polsce, ale w większości krajów unijnych. Zbiory owoców z drzew w Polsce, wg wstępnego szacunku GUS z 28 lipca br., będą niższe o 30-40%, a owoców jagodowych o ok. 15% - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Wg szacunków WAPA z sierpnia br. zbiory jabłek w krajach UE będą niższe o ok. 21%. Spośród krajów, które produkują ponad 60% jabłek we wspólnocie, spadną ich zbiory w Polsce (o 29% do 2,87 mln ton), we Włoszech (o 23% do 1,76 mln ton), a także we Francji (o 8% do 1,40 mln ton). Śliwki w skupie na eksport podrożały trzykrotnie, a w spółdzielniach ogrodniczych o 129%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny śliwek (o 96%), gruszek (o 61%), bananów (o 42%), a także truskawek (o 17%). Potaniały natomiast cytryny (o 42%), pomarańcze (o 18%), winogrona (o 13%) oraz mandarynki (o 1%). Zakłady przetwórcze, z powodu małej podaży surowca, za jabłka do tłoczenia płaciły 0,76 zł/kg (trzykrotnie więcej), za wiśnie do mrożenia 6,13 zł/kg (pięciokrotnie więcej), za wiśnie do tłoczenia 2,50 zł/kg (o 91% więcej), a za śliwki do mrożenia 2,50 zł/kg (dwukrotnie drożej). Jedynie maliny i aronia do przerobu były tańsze odpowiednio o 9 i 5% - czytamy w raporcie IERiGŻ.
W sierpniu 2017 r., w porównaniu z lipcem br., ceny jabłek oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze wzrosły o 11%, płacone przez firmy eksportujące o 3%, a na rynkach hurtowych potaniały o 1%. Cena skupu jabłek w zakładach przetwórczych wzrosła o 58%, a wiśni do tłoczenia i mrożenia odpowiednio o 14 i 21%. W skupie, w spółdzielniach ogrodniczych i w hurcie truskawki podrożały o 28 i 23%. Na rynkach hurtowych wzrosły ceny wiśni (o 39%), gruszek (o 6%) oraz pomarańcz (o 3%). Potaniały natomiast winogrona (o 29%), banany (o 17%), śliwki (o 16%), cytryny, a także mandarynki (o 2%).
Jak informują eksperci IERiGŻ w raporcie średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów w lipcu 2017 r., w relacji do lipca 2016 r., zwiększyły się o 6,6%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 4,4%. Najbardziej wzrosły ceny jabłek (o 27,8%), owoców pestkowych (o 18,5%), a także owoców jagodowych (o 10,5%). Nie zmieniła się cena owoców cytrusowych, a zmniejszyła bananów (o 5,6%). Przetwory owocowe były droższe o 5,1%. Obniżyły się natomiast ceny owoców suszonych i orzechów (o 0,5%), a także owoców mrożonych (o 1,4%). W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w czerwcu 2017 r., w relacji do czerwca 2016 r., była o 30% większa. Produkcja pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych wzrosła o 19%, z owoców cytrusowych o 14%, a soków pitnych z jabłek o 12%. Mniejsza o 65% była produkcja soków zagęszczonych, a kompotów i owoców pasteryzowanych o 10%. Zwiększyła się natomiast produkcja dżemów (o 43%) oraz mrożonek (o 13%).

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.