Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny owoców i warzyw są wyższe niż w 2014 r.

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 17-11-2015, 13:15
Ceny owoców i warzyw są wyższe niż w 2014 r.
fot. shutterstock

Według danych IERiGŻ-PIB średnia cena jabłek w skupie na eksport w październiku br. wyniosła 0,92 zł/kg i była o 77 proc. wyższa niż przed rokiem. Porównując jednak ceny do sezonu 2013/2014, można zauważyć że ceny były o ponad 4 proc. niższe - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

W krajowym skupie do konsumpcji bezpośredniej jabłka w relacji rocznej podrożały o 59 proc. do 1,13 zł/kg. Rynek jabłek ustabilizował się po zdecydowanie niekorzystnym cenowo sezonie poprzednim. Mimo to, w naszej ocenie, wciąż odczuwalne są konsekwencje niższego popytu eksportowego, stąd pomimo prognozowanej mniejszej podaży jabłek w kraju a także na pozostałych rynkach Unii, ceny jabłek notują niższe poziomy niż w dwóch sezonach poprzedzających embargo.

Przyczyn wzrostu cen można upatrywać natomiast w prawdopodobnie mniejszej skłonności do sprzedaży jabłek przez producentów tuż po zbiorach niż w sezonie poprzednim. Do tego mogą przekonywać zmiany jakie zaszły na rynku jabłek w sezonie poprzednim (silny wzrost cen w końcówce sezonu).

Lepsza jest także sytuacja w sektorze jabłek do przetwórstwa która pośrednio wpływa na ceny jabłek deserowych. Wynika ona z wyższych cen koncentratu jabłkowego a także relatywnie wysokiego popytu wśród zakładów przetwórczych. Cena jabłek do przetwórstwa w październiku br. (dane IERiGŻ-PIB) wynosiła średnio w kraju 0,51~zł/kg i była 2,8-krotnie wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Pozytywnie na rynek wpływa także możliwość wycofania części produkcji z rynku.

Jeśli chodzi o październik br. wyższymi cenami charakteryzował się rynek gruszek. Średnio w kraju w skupie do konsumpcji bezpośredniej za owoce te oferowano cenę o 11 proc. wyższą niż przed rokiem - 2,17 zł/kg. W skupie na eksport ceny gruszek wzrosły o blisko 30 proc.  do poziomu 1,83 zł/kg.

Wyższe były natomiast ceny prawie wszystkich warzyw krajowych, co wynika z niższej ich podaży. Ceny cebuli w krajowym skupie wzrosły o 94 proc. do poziomu 0,93 zł/kg, jednak były o 26 proc. niższe niż dwa sezony wcześniej. Należy jednak pamiętać, że sezon 2013/2014 był rekordowym jeśli chodzi o ceny tych warzyw, a cebula obecnie pozostaje relatywnie droga.

Najwyższy procentowo wzrost odnotowały ceny kapusty białej. W październiku br. była ona 3,8-krotnie droższa niż przed rokiem. O 42 proc. wzrosły ceny buraków czerwonych. Znaczny wzrost odnotowały również ceny marchwi. Ich średni poziom we wrześniu i październiku był o 111 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem wynosząc 1,14 zł/kg. Był to zarazem najwyższy poziom cen od 2004 r. Biorąc pod uwagę inflację można zauważyć, że realna cena marchwi w skupie krajowym była najwyższa od co najmniej 11 lat.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH