Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny skupu warzyw pozostawały stabilne

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 05-12-2008, 14:30

W ostatnim tygodniu listopada w spółdzielniach ogrodniczych ceny skupu większości warzyw pozostawały stabilne lub wykazywały niewielką tendencję spadkową w relacji tygodniowej.

Wzrost cen odnotowano jedynie w przypadku cebuli (z 0,46 PLN/kg do 0,50 PLN/kg), kapusty pekińskiej (z 0,85 PLN/kg do 0,87 PLN/kg) oraz kalafiorów (z 1,49 PLN/szt. do 1,56 PLN/szt.).

Obecnie ceny skupu cebuli w spółdzielniach ogrodniczych są o 22% niższe w relacji rocznej. Według IERiGŻ, w sezonie 2008/2009 ceny tego warzywa będą jednak wyższe w stosunku do ubiegłorocznych, o czym zadecyduje głównie niższa produkcja cebuli w br. Szacunki GUS wskazują, że produkcja cebuli w Polsce w 2008r. będzie o ok. 17% niższa w relacji rocznej i ostatecznie ukształtuje się na poziomie ok. 600 tys. t.

Z uwagi na niską jakość tych warzyw z tegorocznych zbiorów oraz spodziewane wyższe zbiory cebuli we Wspólnocie w br. (o 2-3% r/r, do poziomu 6 mln t) wzrost cen nie powinien być znaczny. Oczekuje się, że w przypadku cebuli kierowanej na rynek produktów świeżych ceny uzyskiwane przez producentów zwiększą się o 5% r/r, do poziomu 0,85 PLN/kg, natomiast w przypadku cebuli kierowanej do przetwórstwa wzrost cen będzie nieco wyższy - o 6% r/r, do poziomu 0,88 PLN/kg.

IERiGŻ szacuje, że w sezonie 2008/2009 warzywa kierowane do przetwórstwa będą stanowić ok. 35% zbiorów warzyw ogółem (rok wcześniej - 33%). Instytut prognozuje, iż produkcja przetworów warzywnych w analizowanym okresie osiągnie poziom 980-990 tys. t, co oznacza, iż będzie o ok. 2% wyższa w relacji rocznej. Oczekuje się, że w największym stopniu wzrośnie produkcja mrożonek - o 3% r/r, do poziomu 550 tys. t, warzyw kwaszonych - o 21% r/r, do 23 tys. t oraz produktów wtórnego przetwórstwa koncentratu pomidorowego - o 9% r/r, do 114 tys. t.

W 2008r. zbiory warzyw w UE najprawdopodobniej będą wyższe o ok. 2% w stosunku do ubiegłorocznych i ukształtują się na poziomie 66 mln t. Wzrost produkcji nastąpi w krajach starej piętnastki, natomiast stabilne będą zbiory w nowych państwach członkowskich (13,5 mln t).

Wyższe w relacji rocznej będą zbiory pomidorów, papryki, cebuli oraz warzyw strączkowych (głównie zielonego groszku i fasoli szparagowej).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH