REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny soków rosną w ślad za wzrostem cen koncentratów

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 31-01-2012, 13:28
Ceny soków rosną w ślad za wzrostem cen koncentratów
Ceny soków: jabłkowego i pomarańczowego, wzrosły odpowiednio o 10 i 12 proc.

Z danych pochodzących z portalu Foodnews wynika, że średnia cena zagęszczonego soku jabłkowego (c&f) w Rotterdamie w minionym roku wynosiła 1620 EUR/t i była aż o 600 EUR wyższa od średniej ceny w roku poprzednim. Koncentrat pomarańczowy w tym czasie podrożał o blisko 18 proc. do 2652 USD/t, a obecne jego ceny utrzymują się na rekordowo wysokim poziomie w ostatniej dekadzie (2750 USD/t) - informuje Bank BGŻ.

REKLAMA

Sytuacja ta sprawiła, że ceny soków pitnych powoli, ale systematycznie rosły na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy. Zgodnie z danymi IERiGŻ-PIB średnia cena zbytu soku jabłkowego w listopadzie minionego roku wynosiła 1,92 zł/l i była o prawie 10% wyższa od średniej ceny w styczniu 2011 r. W analogicznym okresie cena zbytu soku pomarańczowego zwiększyła się o blisko 12% i w listopadzie 2011 r. wynosiła 2,29 zł/l. W konsekwencji zwiększyły się również ceny detaliczne tych produktów.

Wzrost cen surowca spotęgowany był dodatkowo niekorzystną, dla producentów soków pitnych, sytuacją na rynku walutowym. Słaby złoty w drugiej połowie roku powodował presję na wzrost cen koncentratu jabłkowego w kraju, ze względu na fakt, że znaczna jego część przeznaczana jest do sprzedaży na rynki zagraniczne. Sprawiał on również, że producenci musieli zapłacić relatywnie więcej za pochodzący z importu, koncentrat pomarańczowy.

To, jak kształtuje się sytuacja cenowa na rynku koncentratu jabłkowego i pomarańczowego ma znaczący wpływ na kondycję finansową producentów soków pitnych. W kraju, do najczęściej konsumowanych soków owocowych należą bowiem sok pomarańczowy oraz jabłkowy. Według Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN) ich udział w strukturze konsumpcji wszystkich soków i nektarów w Polsce stanowi odpowiednio 25,4 oraz 15,4%. Ocenia się zatem, że w świetle obecnych uwarunkowań, sytuacja branży produkcji soków owocowych mogła ulec pogorszeniu w ostatnich miesiącach. Producenci co prawda mają możliwość zdywersyfikowania swojej oferty produktowej np. o produkcję zawierających mniej koncentratu nektarów, lecz działania takie mogą tylko złagodzić efekt negatywnego wpływu drożejących surowców.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH