Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 09-05-2017, 11:02
Ceny warzyw 2017 - analiza IERiGŻ
fot. shutterstock

W marcu 2017 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 11%) i burakow ćwikłowych ( o 13%), a niższe marchwi i pieczarek (po 2%) oraz cebuli białej (o 4%). W zakładach przetwórczych wzrosły ceny skupu buraków (o 4%), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej, marchwi na kostkę (po 4%) i cebuli obieranej (o 3%) - informują analitycy IERiGŻ.

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 19%), kapusty czerwonej i buraków ćwikłowych (po 11%), selerów (o 9%), porów (o 4%), kapusty białej i ziemniaków (po 8%), marchwi (o 6%), pietruszki (o 5%) i cebuli (o 3%). W handlu hurtowym obniżyły się ceny marchwi (o 2%), buraków ćwikłowych (o 3%), cebuli (o 14%) oraz kapusty białej (o 6%).

W relacji do marca 2016 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) obniżyły się ceny buraków (o 29-46%), cebuli (o 48-55%), kapusty białej (o 54%) i marchwi (o 50-51%). Na rynkach hurtowych obniżyły się ceny buraków ćwikłowych (o 22%), marchwi (o 38%), cebuli (o 44%) i kapusty białej (o 59%).

Na poziomie detalu w lutym 2017 r., w stosunku do stycznia 2017 r., wzrosły ceny kalafiorów i selerów (po 1%), pomidorów (o 10%), papryki (o 30%), porów (o 27%), cebuli i marchwi (po 4%) oraz kapusty białej i buraków ćwikłowych (po 2%). Obniżyły się jedynie ceny detaliczne pieczarek (o 3%). W relacji do lutego 2016 r. wzrosły ceny porów (o 52%), kalafiorów (o 27%), pomidorów (o 36%), papryki (o 18%), pieczarek (o 1%), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 37%), buraków ćwikłowych (o 12%), cebuli (o 20%), selerów (o 17%) i marchwi (o 30%).

W styczniu 2017 r., w stosunku do stycznia 2016 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wzrosła produkcja warzyw mrożonych (o 25%), konserw warzywnych (o 2%), a zmalała produkcja soku pomidorowego (o 13%) i marynat (o 10%).

Eksport warzyw świeżych w styczniu 2017 r. wyniósł 31,2 tys.t, a jego wartość 13,3 mln EUR. W porównaniu ze styczniem 2016 r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych wzrósł o 1%, ale jego wartość obniżyła się o 16%. Do wzrostu wolumenu eksportu przyczyniło się zwiększenie sprzedaży marchwi (o 83%), kapusty (o 52%) i ogórków (o 99%). W tym samym czasie wyeksportowano 55,4 tys.t przetworów warzywnych o wartości 40,5 mln EUR. W stosunku do stycznia 2016 r. eksport przetworów warzywnych wzrósł ilościowo o 6%, a jego wartość zwiększyła się o 1% W porównaniu ze styczniem 2016 r. wzrosła sprzedaż mrożonek (o 18%) i konserw (o 5%), w tym kapusty kwaszonej (o 16%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH