Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny warzyw na stabilnym poziomie

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 14-11-2008, 17:49

W pierwszym tygodniu listopada ceny skupu większości warzyw w spółdzielniach ogrodniczych utrzymywały się na relatywnie stabilnym poziomie. W największym stopniu obniżyły się ceny pieczarek w relacji tygodniowej (z 4,81 PLN/kg do 4,53 PLN/kg) oraz ceny cebuli (z 0,59 PLN/kg do 0,52 PLN/kg). Wzrosły natomiast ceny skupu ogórków spod osłon (z 3,82 PLN/kg do 4,20 PLN/kg) i ceny kapusty czerwonej (z 0,85 PLN/szt. do 0,95 PLN/szt.).

W omawianym okresie ceny skupu niemalże wszystkich warzyw (z wyjątkiem kapusty pekińskiej i selerów) były niższe niż rok wcześniej.

Szacuje się, że w Polsce ok. 80 proc. skupu warzyw odbywa się w ramach kontraktacji. Obecnie, w przypadku kalafiorów i brokułów, skup prowadzony jest już poza kontraktacją. W analizowanym tygodniu zakłady przetwórcze za brokuły różyczkowane oferowały średnio 1,23-1,44 PLN/kg loco zakład (w minionym tygodniu zaś -- 1,28-1,46 PLN/kg), podczas gdy za kalafiory różyczkowane 0,80-0,96 PLN/kg loco zakład (tydzień wcześniej 0,90-1,02 PLN/kg loco zakład). Korzystne warunki pogodowe (przede wszystkim relatywnie wysoka temperatura w październiku) pozwoliły na wydłużenie okresu zbiorów. Zakłady przetwórcze nabyły już wystarczającą ilość surowca, w związku z czym obecnie obniżają ceny skupu omawianych warzyw. Ocenia się, że zbiory kalafiorów mogą potrwać jeszcze nawet miesiąc.

Stabilne w relacji tygodniowej pozostają ceny skupu cebuli obieranej (0,78 PLN/kg loco zakład) i marchwi na kostkę (0,26 PLN/kg).

Według Fruit and Vegetable Market (za FAMMU/FAPA) w br. produkcja cebuli w krajach UE-25 wzrośnie o 2 proc. w stosunku do roku ubiegłego, przekraczając tym samym poziom 5 mln t. Gros produkcji (85 proc.) będzie pochodzić z UE-15, przy czym 1,18 mln t z Holandii, natomiast 1,16 mln t - z Hiszpanii. W Polsce, która jest trzecim producentem cebuli we Wspólnocie, zbiory najprawdopodobniej osiągną poziom ok. 600 tys. t, co oznacza, iż będą o 20 proc. niższe w relacji rocznej. IERiGŻ szacuje, iż eksport cebuli z Polski w sezonie 2008/2009 ukształtuje się na poziomie ok. 146 tys. t, co oznacza 4 proc. wzrost w relacji rocznej. Obecnie Polska należy do największych dostawców tego warzywa do UE (za Holandią i Hiszpanią, które realizują ok. 50 proc. dostaw cebuli ogółem do UE), przy czym jej udział w globalnym imporcie do Wspólnoty wynosi ok. 10 proc.

Oczekuje się, iż ceny cebuli we Wspólnocie w sezonie 2008/2009 pozostaną relatywnie stabilne w stosunku do minionego okresu lub nieznacznie się obniżą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH