Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Owoce i warzywa

Ceny warzyw w czerwcu 2016 r. - raport IERiGŻ

- W czerwcu 2016 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynku produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 7 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), marchwi (o 2 proc.), pieczarek (o 6 proc.), a obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 30 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.). W zakładach przetwórczych spadły ceny cebuli obieranej (o 3 proc.) - informują analitycy IERiGŻ w swoim raporcie.

Ceny warzyw w czerwcu 2016 r. - raport IERiGŻ

Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
Data: 29-08-2016, 12:36

W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu cebuli (o 11 proc.), buraków ćwikłowych (o 2 proc.), a obniżyły się ceny skupu kapusty białej (o 37 proc.), kapusty pekińskiej (o 6 proc.) i pomidorów spod osłon (o 19 proc.).

W handlu hurtowym obniżyły się ceny ogórków spod osłon (o 44 proc.), pomidorów spod osłon (o 22 proc.), a wzrosły kapusty białej (o 6 proc.), cebuli (o 14 proc.), marchwi (o 3 proc.) i buraków ćwikłowych (o 21 proc.).

- W relacji do czerwca 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny buraków (o 6-34 proc.), kapusty pekińskiej (o 7 proc.), a obniżyły się marchwi (o 7-34 proc.) i kapusty białej (o 11-44 proc.). Na rynkach hurtowych wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 23 proc.) oraz kalafiorów gruntowych (o 14 proc.), a obniżyły się ceny marchwi
(o 29 proc.), ogórków spod osłon (o 15 proc.), pomidorów spod osłon (o 2 proc.) i kapusty białej (o 32 proc.). Stabilne były ceny hurtowe cebuli - czytamy w raporcie IERiGŻ.

W maju br., w stosunku kwietnia br., wzrosły ceny detaliczne porów (o 10 proc.), selerów (o 21 proc.), marchwi (o 5 proc.), buraków ćwikłowych (o 2 proc.) a zmniejszyły się ceny papryki (o 11 proc.), pomidorów (o 26 proc.), kalafiorów (o 10 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). Stabilne były ceny kapusty białej.

W relacji do cen detalicznych z maja 2015 r. wzrosły ceny buraków ćwikłowych (o 33 proc.), kapusty białej (o 5 proc.), selerów (o 51 proc.), porów (o 22 proc.), cebuli (o 32 proc.), kalafiorów (o 41 proc.), a obniżyły się ceny papryki (o 19 proc.) oraz marchwi (o 19 proc.). 

W kwietniu br., w stosunku do kwietnia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja marynat (o 31 proc.) i warzyw mrożonych (o 9 proc.), a zmniejszyła się ilość wyprodukowanego soku pomidorowego (o 8 proc.) oraz konserw warzywnych (o 13 proc.).

Eksport warzyw świeżych w kwietniu br. wyniósł 28 tys.t, a jego wartość 17 mln EUR. W porównaniu z kwietniem ub.r. wolumen sprzedanych warzyw świeżych obniżył się o 28 proc., a jego wartość zmniejszyła się o 5 proc. Do zmniejszenia eksportu przyczyniło się ograniczenie sprzedaży cebuli (o 34 proc.), marchwi (o 17 proc.), kapusty (o 71 proc.), kalafiorów (o 6 proc.) oraz ogórków (o 30 proc.). W tym samym czasie wyeksportowano 54,9 tys.t przetworów warzywnych o wartości 41 mln EUR. W stosunku do kwietnia ub.r. wolumen eksportu przetworów warzywnych był taki sam, ale jego wartość wzrosła o 8 proc. Mniej o 10 proc. niż w kwietniu ub.r. sprzedano konserw, a o 33 proc. kapusty kwaszonej, a więcej suszy (o 35 proc.) i marynat (o 13 proc.).

więcej informacji:

IERiGŻ RSS ALERT    /    rynek warzyw 2016 RSS ALERT    /    ceny warzyw 2016 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.10.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.