Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chiny: Popyt na cukier słabnie?

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters
  • Data: 23-09-2013, 10:33

Zdaniem Terry'ego Guo z Bank of China International (BCI) chiński popyt na cukier w sezonie 2013/14 wzrośnie tylko nieznacznie. Powodem są konkurencja ze strony innych słodzików i słabsze wyniki gospodarki Państwa Środka - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.

BCI szacuje, że w sezonie 2013/14 konsumpcja cukru w Chinach wzrośnie o 4% (lub o 500 tys. ton) do 13,5 mln ton. Produkcja ma zwiększyć się w nieco szybszym tempie: z 13,0 do 13,5-14,0 mln ton (+4-8%). BCI podkreśla jednak, że w Chinach obserwowany jest trend zastępowania cukru słodzikami z kukurydzy.

Popyt na cukier mogłaby pobudzić produkcja bioetanolu. Część analityków szacuje, że w 2013 roku chiński import cukru spadnie o 1/3 właśnie ze względu na konkurencyjność innych substancji słodzących. Chiny są obecnie drugim po Indiach, największym na świecie konsumentem cukru. Mniejszy popyt na cukier z Chin może mieć deprecjonujący wpływ na światowe ceny cukru. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH