Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chlorella - Nowy rodzaj superżywności już w Polsce

  • Autor: Newsrm.tv
  • Data: 27-06-2016, 11:55
Chlorella - Nowy rodzaj superżywności już w Polsce
fot. mat. pras.

- Kategoria superfoods przyszła do nas z USA. Najbardziej znanymi i najcenniejszymi superfoodami, które mamy obecnie jest np. chlorella, ale także takie produkty jak chia, baobab, spirulina – mówi Artur Gajewski, sales&marketing manager firmy Purella Food.

Nazwą "superżywność" określane są produkty zawierające ogromną ilość wartości odżywczych. W przypadku chlorelli jest to zarówno duża dawka witamin i minerałów, wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz po najwyższą stwierdzoną koncentrację chlorofilu ze wszystkich żywych organizmów.

- Chlorella zawiera najwyższą do tej pory stwierdzoną koncentrację chlorofilu ze wszystkich naturalnych organizmów. To sprawia, że ma właściwości przeciwnowotworowe oraz naturalnie odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny. W skład chlorelli wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E - dodaje Artur Gajewski.

Algi są zdecydowanie bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Jak zauważa Gajewski, chlorella zawiera 20 razy więcej żelaza niż szpinak i 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie. Magnez i potas w niej zawarte wspierają aktywność nerwową i mięśniową. Dodatkowo cynk i krzem zapewniają piękną skórę i włosy.

- Chlorofil zawarty w chlorelli sprawia nie tylko, że potrawy z jej dodatkiem nabierają soczyście zielonego koloru, ale też powoduje, że nasze organizmy otrzymują wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów. Chlorofil zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, walczy ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy i wątroby, odkwasza organizm, likwiduje brzydki zapach z ust a nawet przeciwdziała próchnicy. Chlorella zawiera go zdecydowanie najwięcej ze wszystkich organizmów na ziemi - dodaje Gajewski.

Przedstawiciel Purella Food podkreślił także, że Chlorella może być także ciekawym rozwiązaniem dla osób prowadzących aktywny styl życia.

- Podczas ćwiczeń, nie tylko dodaje energii, ale również odżywia mięśnie. Alga stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu przyczynia się do większego natlenienia mięśni, co z kolei przekłada się w prostej linii na ich wzrost oraz przyśpieszenie metabolizmu. Musimy również wiedzieć, że chlorella to w 60 proc. białko, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Dzięki tym właściwościom zamiana tkanki tłuszczowej na masę mięśniową przebiega zdecydowanie szybciej - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH