REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Chlorella - Nowy rodzaj superżywności już w Polsce

  • Autor: Newsrm.tv
  • Data: 27-06-2016, 11:55
Chlorella - Nowy rodzaj superżywności już w Polsce
fot. mat. pras.

- Kategoria superfoods przyszła do nas z USA. Najbardziej znanymi i najcenniejszymi superfoodami, które mamy obecnie jest np. chlorella, ale także takie produkty jak chia, baobab, spirulina – mówi Artur Gajewski, sales&marketing manager firmy Purella Food.

REKLAMA

Nazwą "superżywność" określane są produkty zawierające ogromną ilość wartości odżywczych. W przypadku chlorelli jest to zarówno duża dawka witamin i minerałów, wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz po najwyższą stwierdzoną koncentrację chlorofilu ze wszystkich żywych organizmów.

- Chlorella zawiera najwyższą do tej pory stwierdzoną koncentrację chlorofilu ze wszystkich naturalnych organizmów. To sprawia, że ma właściwości przeciwnowotworowe oraz naturalnie odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny. W skład chlorelli wchodzą witaminy A, B1, B2, B6, B12, C i E - dodaje Artur Gajewski.

Algi są zdecydowanie bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Jak zauważa Gajewski, chlorella zawiera 20 razy więcej żelaza niż szpinak i 11 razy więcej wapnia niż mleko krowie. Magnez i potas w niej zawarte wspierają aktywność nerwową i mięśniową. Dodatkowo cynk i krzem zapewniają piękną skórę i włosy.

- Chlorofil zawarty w chlorelli sprawia nie tylko, że potrawy z jej dodatkiem nabierają soczyście zielonego koloru, ale też powoduje, że nasze organizmy otrzymują wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, mikroelementów i enzymów. Chlorofil zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, walczy ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie ran, wspomaga funkcjonowanie tarczycy i wątroby, odkwasza organizm, likwiduje brzydki zapach z ust a nawet przeciwdziała próchnicy. Chlorella zawiera go zdecydowanie najwięcej ze wszystkich organizmów na ziemi - dodaje Gajewski.

Przedstawiciel Purella Food podkreślił także, że Chlorella może być także ciekawym rozwiązaniem dla osób prowadzących aktywny styl życia.

- Podczas ćwiczeń, nie tylko dodaje energii, ale również odżywia mięśnie. Alga stymuluje produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu przyczynia się do większego natlenienia mięśni, co z kolei przekłada się w prostej linii na ich wzrost oraz przyśpieszenie metabolizmu. Musimy również wiedzieć, że chlorella to w 60 proc. białko, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Dzięki tym właściwościom zamiana tkanki tłuszczowej na masę mięśniową przebiega zdecydowanie szybciej - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH