Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chlorella pomocna w walce ze smogiem?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 28-11-2017, 15:59
Chlorella pomocna w walce ze smogiem?
fot. materiały prasowe

Smog - według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenia powietrza zabijają, co roku 6, 5 mln ludzi na całym świecie. Jak szacuje Europejska Agencja Środowiska w Polsce jest to, blisko 50 tys. osób rocznie. Czy można temu zapobiec i jak radzić sobie z problemem smogu? Istnieje zielona siła, która może nas wspomóc w tej walce - informuje Purella Food.

Nasz kraj zajmuje wysoką pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza unoszących się w powietrzu drobnych pyłów o średnicy nie większej niż 2, 5 mikrometra (tysięcznej części milimetra). Zawierają one m.in. związki siarki i azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Najbardziej szkodliwym składnikiem, który pojawia się w wyniku zanieczyszczeń jest Benzo(a)piren będący silnym środkiem rakotwórczym. Pył o średnicy 2, 5 mikrometra może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc. Udowodniono, że w okresach występowania podwyższonych poziomów zanieczyszczenia powietrza, objawy chorób układu krążenia takie jak duszność, niemiarowa praca serca, bóle w klatce piersiowej, czy wyraźny wzrost ciśnienia tętniczego krwi mogą znacznie się nasilić - informuje Purella Food. 

Niestety, zanieczyszczone powietrze nie jest jedyną drogą, przez którą metale ciężkie mogą przedostać się do naszego organizmu. Smog osiada również na glebie i pochodzącej z niej żywności. Kadm, rtęć, ołów, nikiel i arsen to tylko niektóre ze szkodliwych związków znajdujących się na warzywach  i owocach. Do warzyw najsilniej kumulujących metale ciężkie należą marchew, sałata, kapusta, seler
i pietruszka. Wiele z nich to składniki jedzenia dla dzieci, a ich obecność może powodować zwiększenie ryzyka zachorowań na poważne choroby. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego jedzenia?

Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Nazywana często multiwitaminą natury jest bogata w witaminy i minerały, dzięki którym naturalnie odkwasza i oczyszcza organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta
w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a następnie wydalają je z organizmu. Jej błona komórkowa składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. To właśnie dzięki nim chlorella posiada właściwości absorbujące zanieczyszczenia. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa składają się z mikrowłókien celulozowych, które formują ustrukturyzowaną sieć. Szkodliwe substancje zostają „uwięzione” w niej a następnie wydalone z organizmu. Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH