CIBE: kryzys w branży cukrowniczej, ceny cukru na rekordowo niskim poziomie
Obecny kryzys w sektorze cukrowniczym UE jest "bez precedensu" - ocenia Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE). Ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii.

Rok po zakończeniu obowiązywania systemu kwotowego sektor produkcji cukru buraczanego w UE nadal boryka się z poważnymi zawirowaniami. Tego lata ceny cukru na świecie i w UE osiągnęły najniższe w historii poziomy, znacznie poniżej progu referencyjnego i kosztów produkcji w UE - napisała CIBE w komunikacie prasowym.
Ponadto na europejskich plantatorów negatywnie wpływają, zdaniem tej organizacji, restrykcyjne decyzje dotyczące stosowania środków ochrony roślin i nowych technik hodowlanych.
W ocenie CIBE, obecna sytuacja poważnie zagraża stabilności finansowej gospodarstw rolnych i prężności unijnego sektora cukrowniczego. Dlatego europejscy plantatorzy wzywają do podjęcia pilnych działań i zaprzestania przez instytucje unijne polityki typu "poczekamy i zobaczmy".
Jak zaznaczyli, "jedynym wygranym reformy jest przemysł spożywczy wykorzystujący cukier, który w ciągu jednego roku zyskał 1,5 mld euro kosztem rodzin rolniczych".
Według organizacji przyczyną wahań cen i obecnego załamania cen cukru (minus 26 proc. w UE od września 2017 r.) są światowe potęgi w produkcji tego surowca, takie jak np. Brazylia oraz działania spekulantów i działania krajów trzecich, które sprzedają subsydiowany cukier poniżej kosztów produkcji.
W tej sytuacji unijna produkcja cukru może być zagrożona z powodu braku odpowiednich narzędzi zarządzania ryzykiem oraz niemożności ochrony przez plantatorów ich marży i dochodów.
Przewiduje się, że produkcja cukru w UE w roku 2018/19 będzie niższa z powodu niekorzystnych warunków pogodowych w tym sezonie w wielu regionach Europy, co dodatkowo pogłębi bardzo złą sytuację finansową plantatorów buraków. Wstępne szacunki CIBE na kampanię 2018/19 pokazują spadek produkcji w UE o około 2,4 mln t.
Komisja Europejska szacuje, że unijna produkcja cukru buraczanego w roku gospodarczym 2017/2018 wyniesie 20,9 mln ton wobec 16,8 mln ton w roku 2016/2017 (wzrost o 24 proc.). W Polsce produkcję cukru oszacowano na 2,3 mln ton wobec blisko 2 mln ton w roku 2016/2017 (wzrost o 10 proc.)
Międzynarodowa organizacja plantatorów uważa, że aby zachować zrównoważoną uprawę buraków w UE i utrzymać odpowiedni poziom dochodów rolników należy wprowadzić większą przejrzystość w zakresie zawierania umów na dostawy buraków, ustalania cen, wskaźników, klauzul dotyczących podziału wartości. Postuluje wprowadzenie możliwości zabezpieczeń dla plantatorów przed zmianami na rynku oraz do wprowadzenie zakazu nieuczciwych praktyk handlowych.
