Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ciężki sezon zbiorów owoców. Jak to wpłynie na ceny przetworów?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 11-09-2017, 17:15
Ciężki sezon zbiorów owoców. Jak to wpłynie na ceny przetworów?
fot. shutterstock

- W obszarze zbioru owoców obecny sezon należy do niezwykle trudnych. Wiosenne przymrozki pokrzyżowały plany rolnikom. Zbiory są znacznie niższe w porównaniu do ubiegłego roku, co za tym idzie ceny skupu owoców poszybowały w górę - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Maciej Włodarczyk, prezes Igloteksu.

- Mając na uwadze fakt, jak bardzo dotkliwa może być zmiana cen z punktu widzenia konsumentów, podjęliśmy decyzję o tym by nie obciążać naszych klientów podwyżką w pełni rekompensującą wzrost ceny surowców. Najbardziej popularne owoce czyli truskawki, wiśnie czy porzeczki podrożały w skupie o ok. 100 proc. - dodaje Maciej Włodarczyk.

Przedstawiciele Grupy Hortex również przyznają, że w tym sezonie znacznie wzrosły ceny owoców. – Owoce, których skup już zakończono, były średnio dwa razy droższe, rekordowo zdrożała wiśnia o blisko 350 procent. Zmusiło nas to już do podniesienia cen mrożonych owoców. Droższe będą na pewno również jabłka, a na bardzo wysokim poziomie kształtują się ceny koncentratu pomarańczowego. Poza tym oprócz wzrostu cen surowców obserwujemy także regularny wzrost innych kosztów w tym: kosztów pracy czy mediów. Dlatego też uważamy, że będzie musiało to znaleźć odzwierciedlenie w wyższych cenach produktów – zarówno soków jak i pozostałych mrożonek. O skali podwyżek zdecydujemy w kolejnych tygodniach - zapewnia Beata Łosiak, rzecznik prasowy Grupy Hortex. 

Co na to analitycy?

- Ceny przetworów charakteryzują się relatywnie mniejszą zmiennością niż ceny skupu surowców wykorzystywanych w procesie ich produkcji. Wynika to z tego, że cena surowców stanowi jedynie część finalnej ceny przetworów. Jednocześnie istnieją większe możliwości dłuższego przetrzymywania zapasów przetworów owocowo-warzywnych w porównaniu do nieprzetworzonych owoców i warzyw, co dodatkowo obniża zmienność cen - mówi  Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

W efekcie choć w ostatnich miesiącach ceny detaliczne owoców świeżych lub chłodzonych rosły średnio o 8% w ujęciu rocznym, w tym jabłek o prawie 30%, to wzrost cen przetworów owocowych był mniejszy i wyniósł ok. 5%. - Co więcej, ceny owoców mrożonych oraz owoców suszonych były nawet w ostatnich miesiącach nieznacznie niższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.  Analogicznie sytuacja wygląda w przypadku warzyw gdzie warzywa świeże lub chłodzone drożały ostatnio o ok. 4% w ujęciu rocznym, podczas gdy ceny przetworów warzywnych rosły o niecałe 2% - wylicza ekspert Credit Agricole.  

Jego zdaniem wzrosty cen owoców związane z przymrozkami się jeszcze nie skończyły. - W efekcie w kolejnych miesiącach można oczekiwać wyższej dynamiki cen owoców, która będzie oddziaływała w kierunku wzrostu cen ich przetworów - dodaje Jakub Olipra.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH