REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Co determinuje rozwój produkcji brokułów?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 29-03-2016, 12:28
Co determinuje rozwój produkcji brokułów?
Fot. Multi Communications

- W znaczącym stopniu rozwój produkcji brokułów determinują dwie rzeczy. Brokuł jest coraz bardziej popularny, a więc rośnie popyt (ludzie coraz więcej wiedzą o jego prozdrowotnych właściwościach, doceniają jego smak itd.). Występuje również pewność zbytu - dobra współpraca producentów brokułów ze świeżym rynkiem i przetwórniami, np. mroźnie - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Przemysław Ciesielski ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.

REKLAMA

W 2015 roku susza i embargo częściowo zrównoważyły popyt i podaż - mniejszy rynek (bez Rosji) łatwiej było zaspokoić, ponieważ było mniej brokułów na polskich polach.

- Producenci byli w stanie sprzedać swoje produkty bez większego problemu, ale na pewno zbiory nie były dla nich satysfakcjonujące. Niestety, ucierpieli rolnicy w całym kraju. Poziom zbiorów był dużo gorszy niż w 2014 roku. Należy jednak mieć na uwadze, że ucierpiał cały rynek warzywniczy. Jeszcze jedną rzecz warto zaznaczyć. Należy rozdzielić zbiory letnie od jesiennych. Te pierwsze były dość owocne i wielu rolników może być z nich zadowolonych. Najważniejszymi zbiorami są jednak te jesienne. Tutaj niestety susza miały negatywny wpływ na zbiory - dodaje Przemysław Ciesielski.

Europejskim liderem pod względem spożycia brokułów jest Wielka Brytania, której mieszkaniec zjada w ciągu roku około 5 kg tego warzywa. Polacy znajdują się w niechlubnym towarzystwie niektórych europejskich krajów, w których spożycie wynosi niespełna 300 g/osobę.

Największym producentem brokułów na świecie są Stany Zjednoczone (około 47 000 ha) i Hiszpania (38-40 000 ha), następne miejsca zajmują Chiny, Meksyk, Japonia i Włochy. Polska produkcja na poziomie 6500-7000 ha zajmuje czwarte miejsce wśród europejskich producentów brokułów (po Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii). - Zauważalny jest dynamiczny wzrost areału upraw w ostatnich latach. Na przykład w  porównaniu do Niemiec, gdzie areał tej uprawy to zaledwie około 2000 ha, przy znacznie wyższej konsumpcji - mówi Przemysław Ciesielski.

Ekspert przewiduje, że w Polsce są perspektywy nie tylko na wzrost produkcji, ale również konsumpcji. Jest to związane między innymi z rosnącą zamożnością społeczeństwa i stale wzrastającym odsetkiem świadomych konsumentów.

Polska część swojej produkcji brokułów eksportuje, między innymi do Skandynawii, Czech, Słowacji czy Wielkiej Brytanii.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 198) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 706 548)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH