Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co piąte warzywo ekologiczne pochodzi ze świętokrzyskiego

  • Autor: PAP
  • Data: 22-01-2013, 11:56

Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, w które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

"Produkcja ekologiczna, bez użycia nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, w przypadku małych gospodarstw, a te przeważają w województwie świętokrzyskim, po prostu sie opłaci. Mamy warzywa i owoce, w których produkcji jesteśmy potentatem" - poinformował we wtorek PAP Marian Szałda, koordynator Sekcji Ekologii i Ochrony Środowiska Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Według najnowszego raportu ŚODR z regionu świętokrzyskiego pochodzi około 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych. Produkuje je 1365 gospodarstw, których łączna powierzchnia wynosi nieco ponad 3,2 proc. wszystkich upraw ekologicznych, czyli bez nawozów i użycia środków chemicznych, w Polsce.

W woj. świętokrzyskim najwięcej uprawia się czosnku, stąd pochodzi 80 proc. krajowej produkcji tego warzywa z gospodarstw ekologicznych. Drugi miejsce zajmuje cebula - 75 proc. krajowych upraw. W regionie produkowana jest również połowa papryki oraz co czwarta marchew i ogórek ekologiczny w Polsce.

"Ze Świętokrzyskiego pochodzi również połowa brzoskwiń i moreli oraz jedna czwarta śliwek (uprawianych - PAP) bez nawozów, co też jest dobrym wynikiem tym bardziej, że to uprawy kilkunastu gospodarstw ekologicznych. W zdecydowanej większości żywność ta jest eksportowana bezpośrednio do dużych hurtowni i producentów ekologicznych przetworów w Niemczech. Gorsze wyniki mamy w uprawach zbóż, bo u nas rośnie tylko 10 proc. pszenicy i 20 proc. jęczmienia ekologicznego, na co też ma wpływ wielkość gospodarstw" - dodał Szałda.

Według danych ŚODR liczba gospodarstw ekologicznych w regionie rośnie o około 5 proc. rocznie. Większość gospodarstw zajmujących się taką produkcją znajduje się w powiatach: pińczowskim, buskim, sandomierski, kazimierskim opatowskim i staszowskim.

Gospodarstwa ekologiczne nie mogą stosować nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Owoce i warzywa przez nie produkowane są cyklicznie badane przez instytucje certyfikujące żywność ekologiczną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH