Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co wpływa na nasz apetyt? Jedno jest pewne: jemy oczami

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 10-04-2017, 14:32
Co wpływa na nasz apetyt? Jedno jest pewne: jemy oczami
fot. shutterstock

Wzrok to zmysł, który ma wpływ na niemal każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, bardziej nam smakują.

Ogromną rolę podczas posiłków odgrywają elementy towarzyszące – atmosfera, muzyka a także sam sposób podania. Estetyczne serwowanie dań powinno obowiązywać nie tylko od święta, ale także na co dzień. Szczególną uwagę warto zwrócić na dobór zastawy. Ciepłe odcienie żółci, pomarańczy i soczysta zieleń to kolory, które pobudzą nasz apetyt. Z kolei niebieski i szary pomogą radzić sobie z wilczym apetytem. Te barwy nie występują wśród naturalnych kolorów jedzenia, dlatego powodują, że zjadamy mniej. Znaczenie ma nie tylko kolor, ale także rozmiar talerza. Czy wiecie, że wielkość naczynia ma kluczową rolę w interpretacji wielkości porcji serwowanego dania? Taka sama porcja dania umieszczona na dużym talerzu będzie w wyniku złudzenia optycznego wydawała się znacznie mniejsza niż umieszczona na talerzu o mniejszych wymiarach. Wielkość naczyń warto mieć na uwadze serwując posiłek niejadkowi czy osobie będącej na diecie. W pierwszym przypadku sprawdzi się talerz większy w drugim odwrotnie. Pamiętajmy, że korzystając z większych talerzy z reguły nakładamy sobie i domownikom większe porcje. Dobór sztućców jest również bardzo istotny, mniejsze spowalniają proces jedzenia, dzięki czemu mózg ma czas na odebranie sygnałów sytości. Warto kiedy to możliwe korzystać z pałeczek, ponieważ wolne jedzenie posiłku to też lepsze rozdrobnienie pokarmu, a co z a tym idzie lepsze trawienie.

- Ośrodek sytości w naszym mózgu działa z lekkim opóźnieniem – uczucie to występuje nawet do kilkunastu minut po spożyciu posiłku. Gdy nie spieszymy się podczas jedzenia, mózg ma czas, aby poinformować nas, że jesteśmy już syci. Pomocne jest w tym także dłuższe przeżuwanie jednego kęsa – powinniśmy robić to nie mniej niż 30 razy. Oczywiście zależnie od rodzaju pożywienia, ta liczba może być adekwatnie mniejsza. Lepiej rozdrobniony pokarm to większa efektywność trawienia w jamie ustnej i na kolejnych etapach trawienia – wyjaśnia Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

Często wyzwanie stanowi wprowadzenie większej ilości warzyw do naszej codziennej diety. Szczególne jeśli chodzi o namówienie do nich młodzieży, która często woli wybierać modne przekąski typu „fast food”. Zapominamy, że to właśnie jarzyny dają nam największe możliwości na wzbogacenie kolorystyki talerzy i rozbudzenie apetytu. Soczysta czerwień pomidorów, słoneczna żółć papryki czy świeża zieleń ogórków kryją w sobie nie tylko niezbędne składniki mineralne i witaminy, ale także pomogą stworzyć ciekawe i apetyczne danie czy jego dekorację. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 486) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH