Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co zrobić aby poprawić rentowność na rynku produkcji papryki?

  • Autor: www.sadyogrody.pl
  • Data: 26-06-2015, 10:15
Co zrobić aby poprawić rentowność na rynku produkcji papryki?
Pogarsza się sytuacja plantatorów papryki/ www.shutterstock.com

Rynek warzyw charakteryzuje się występowaniem zarówno sezonowych fluktuacji cen, jak również długookresowych zmian cen związanych z długoletnimi tendencjami oraz trendami. Jednak cena produktów rolnych jest parametrem bardzo zindywidualizowanym i dotyczy zawsze konkretnego produktu na danym rynku, a nawet konkretnej jednostki danego produktu.

Za sprawą licznych czynników wpływających na poziom podaży i popytu na warzywa ich ceny, a szczególnie te uzyskiwane przez producentów, charakteryzują się dużą niestabilnością. Gospodarstwa warzywnicze, również te zajmujące się uprawą papryki pod osłonami, podejmując decyzje zarówno produkcyjnych, jak również sprzedażowych, muszą uwzględnić prognozy odnośnie kształtowania się wielkości ekonomicznych w przyszłości, w tym cen.

Producenci papryki podejmujący decyzje odnoście prowadzonej w gospodarstwie produkcji dużo uwagi poświęcają opłacalności produkcji, która wyznaczana jest poprzez relację między cenami czynników produkcji a cenami warzyw.

W ostatnim roku (2014) średnia cena polskiej papryki spod osłon klasy I na rynku hurtowym wyniosła 3,30 zł/kg, przy czym należy pamiętać, że ceny te znacznie się wahały w zależności od terminu sprzedaży. Na początku zbiorów w miesiącu lipcu średnia cena eksportowa wyniosła ok. 4,65 zł/kg. Wraz ze wzrostem podaży cena ta sukcesywnie spadała. W okresie największej podaży wynosiła średnio 2,50 zł/kg. Ceny te były niższe niż w 2013 roku, w którym średnia cena eksportowa papryki spod osłon wyniosła ok. 3,80 zł/kg. W lipcu 2013 roku producenci mogli otrzymać za 1 kilogram papryki czerwonej klasy prawie 6 zł w późniejszych miesiącach cena ta sukcesywnie spadała.

Ostatecznie w okresie największych zbiorów wyniosła średnio 3,30 zł/kg, czyli tyle co średnia cena z całego okresu sprzedaży w 2014 roku, która była o około 14 proc. niższa niż ta z roku poprzedniego czyli 2013. Jak wskazują analizy cen papryki czerwonej z ostatnich pięciu lat, ceny te rosną znacznie wolniej niż różnica z ostatnich 2 lat. Od 2009 roku średnia cena papryki eksportowej z całego okresu sprzedaży waha się w granicach od 2,90zł/kg do 3,30 zł/kg. Należy mieć na uwadze, że ceny jakie producenci otrzymują na rynkach hurtowych nieco się różni i bywa często niższa. Uśredniając ceny eksportowe papryki czerwonej w latach 2009-2014 wzrastały  średnio o 7 proc.  w skali roku.

Więcej czytaj w serwisie www.sadyogrody.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH