Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz mniejsze zbiory ziemniaków w Polsce

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 28-12-2012, 13:09

Tegoroczne zbiory ziemniaków w Polsce oszacowane zostały (przedwynikowy, wrześniowy szacunek GUS) na około 3 proc. mniejsze wobec roku 2011 i wyniosły około 9,1 mln ton wobec 9,36 mln ton rok wcześniej. Na rok 2013 IERiGŻ szacuje wstępnie produkcję na jeszcze niższym niż w bieżącym roku poziomie - nawet 8,3 mln ton, czyli o prawie 9 proc. mniej - informuje FAMMU/FAPA.

O ponad 8 proc. od ubiegłorocznej była niższa tegoroczna powierzchnia upraw ziemniaków i wyniosła 373,0 tys. ha a kolejny spadek prognozowany jest już na przyszły rok - do około 350,0 tys. ha. W bieżącym roku plony to około 24,4 tony/ha wobec 23,0 ton przed rokiem.

W bieżącym sezonie 2012/2013 największa ilość - bo około 25 proc. zbiorów ziemniaków przekazana zostanie do sprzedaży, na konsumpcję, niecałe 24 proc. na spasanie, ponad 18 proc. na przerób przemysłowy oraz 9,5 proc. na ziemniaki sadzeniaki, a 8,5 proc. to ubytki i straty w produkcji.

W omawianym sezonie 3,63 mln ton ziemniaków to ziemianki nieprzetworzone skierowane do spożycia przez Polaków, tym samym szacunkowo, statystycznie na 1 polskiego konsumenta przypadnie 95 kg nieprzetworzonych ziemniaków do spożycia w sezonie 2012/2013. W tym samym czasie w postaci ziemniaków przetworzonych do spożycia przekazane zostanie około 610,0 tys. ton, co na 1 osobę będzie stanowiło około 16 kg. W sumie w sezonie 2012/2013 statystyczny Polak skonsumuje około 111 kg ziemniaków zarówno przetworzonych jak i nieprzetworzonych.

W przypadku przerobu przemysłowego, w sezonie 2012/2013 skierowane zostanie do przetworzenia ogółem 1,68 mln ton ziemniaków. Z wielkości tej około 680,0 tys. ton będzie wykorzystane do przerobu na skrobię, której spodziewany w omawianym sezonie wolumen produkcji wyniesie około 130,0 tys. ton. Ponadto około 102,0 tys. ton ziemniaków posłuży do przerobu w postaci suszu, a pozostałe 900,0 tys. ton na spirytus i inne przetwory spożywcze, w tym chipsy czy frytki.

W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość eksportu świeżych ziemniaków powinna wynieść około 60,0 tys. ton, a przetworów ziemniaczanych około 320,0 tys. ton, przy czym tu będą dominowały frytki z wielkością około 148,0 tys. ton oraz skrobia - niecałe 51,0 tys. ton i pozostałe produkty skrobiowe z wynikiem niecałych 70,0 tys. ton. Natomiast w przypadku importu - w omawianym okresie do Polski sprowadzone zostanie około 110,0 tys. to ziemniaków świeżych oraz ponad 502,0 tys. ton w postaci przetworzonej. W tej pozycji importowej zdecydowanie najwięcej sprowadzony produktów skrobiowych - ponad 450,0 tys. ton oraz frytek - ponad 41,0 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH