Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Credit Agricole: Pogorszenie koniunktury w przetwórstwie tylko iluzoryczne

  • Autor: Credit Agricole
  • Data: 01-07-2016, 11:10
Credit Agricole: Pogorszenie koniunktury w przetwórstwie tylko iluzoryczne
fot. shutterstock

- Odnotowane w czerwcu pogorszenie koniunktury w polskim przetwórstwie miało ograniczony zakres. Wynikało ono głównie ze zmniejszenia wkładu składowej dotyczącej czasu dostaw, które oddziaływało w kierunku spadku indeksu PMI o 0,4 pkt - informuje Krystian Jaworski, ekonomista Credit Agricole.

Jak zauważa ekonomista, wskaźnik koniunktury w polskim przetwórstwie przemysłowym (PMI) spadł do 51,8  pkt. w czerwcu z 52,1 pkt. w maju, kształtując się poniżej naszej prognozy (53,1 pkt.) i oczekiwań rynkowych (52,8 pkt.). Odnotowane w czerwcu pogorszenie koniunktury w polskim przetwórstwie miało ograniczony zakres. Wynikało ono głównie ze zmniejszenia wkładu składowej dotyczącej czasu dostaw, które oddziaływało w kierunku spadku indeksu PMI o 0,4 pkt. Obniżenie odnotowały również subindeksy dotyczące zatrudnienia i zapasów pozycji kupionych, lecz ich negatywny wpływ na wartość wskaźnika PMI był ograniczony (poniżej 0,1 pkt.)

W strukturze czerwcowego wskaźnika PMI na szczególną uwagę zasługuje przyspieszenie wzrostu nowych zamówień ogółem (w tym nowych zamówień eksportowych) do najwyższego poziomu od  marca br. Szybszy wzrost zamówień eksportowych jest spójny z odnotowaną w czerwcu wyraźną poprawą nastrojów w niemieckim przetwórstwie przemysłowym (silne przyspieszenie wzrostu zamówień i bieżącej produkcji). Wyższy napływ zamówień wspierał wzrost produkcji. Składowa dotycząca bieżącej produkcji w Polsce zwiększyła się z 52,3 pkt. w maju do 53,0 pkt. w czerwcu (najwyższy poziom od marca br.), co w połączeniu z pozytywnym wpływem efektu dni roboczych stanowi wsparcie dla naszej prognozy rocznej dynamiki produkcji przemysłowej w czerwcu (6,8% wobec 3,5% we maju).

Średnia wartość wskaźnika PMI w II kw. (51,6 pkt.) ukształtowała się na niższym poziomie niż w I kw. (52,5 pkt.). Tym samym, w połączeniu ze strukturą wzrostu gospodarczego w I kw. (trudny do utrzymania wysoki wkład zmiany zapasów, por. MAKROpuls z 31.05.2016), dzisiejsze dane nie sygnalizują wyraźnego przyspieszenia wzrostu gospodarczego w II kw. Stanowi to wsparcie dla naszej prognozy tempa wzrostu PKB w II kw. (3,1% r/r wobec 3,0% w I kw.). W najbliższych miesiącach najważniejszym czynnikiem oddziałującym na nastroje w polskim przetwórstwie będzie koniunktura w strefie euro, w tym szczególnie w Niemczech. Struktura czerwcowego PMI dla niemieckiego przetwórstwa (wyraźne przyspieszenie wzrostu nowych zamówień ogółem i eksportowych) pozwala oczekiwać, że w kolejnych miesiącach wzrost popytu zewnętrznego będzie czynnikiem wspierającym w koniunkturę w polskim przetwórstwie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH