REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cukier jest najdroższy od 4 lat

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, ICE, ICCO
  • Data: 27-09-2016, 11:00
Cukier jest najdroższy od 4 lat
fot. shutterstock

Na londyńskiej giełdzie towarowej wielkogabarytowy kontrakt terminowy na cukier biały z dostawą na październik 2016 roku został zrealizowany na 138,25 tys. ton (2765 lotów), a nowy kontrakt kontenerowy na 10,5 tys. ton (210 lotów). W sumie dostawy w obu kontraktach wyniosły 148,75 tys. ton (2975 lotów) - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, ICE, ICCO.

REKLAMA

Całość wolumenu „ze starego kontraktu” zakupiła firma Sucden Financial, sprzedawcami byli ED&F Man i ADM Investors Services. Cukier pochodzi z Brazylii. Rynek oczekiwał zbliżonego wolumenu realizacji (w sierpniowym kontrakcie dostarczono zaś tylko 25 tys. ton).

Pierwsza w historii realizacja uruchomionego w czerwcu tego roku kontraktu kontenerowego dla cukru pokazuje zainteresowanie handlem cukrem na mniejszą skalę. Towar pochodzi z Salwadoru i Brazylii.

Druga połowa września przyniosła silne podwyżki notowań cukru na giełdach. Przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały zyskał 8,1 proc., wzrastając do 590,5 USD/t (a biorąc pod uwagę zmianę kontraktu, wzrost wyniósł 9,5 proc.), a w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 10,3 proc.do 489,4 USD/t.

W relacji miesięcznej cukier był droższy odpowiednio o 9,8 i 11,4 proc. Natomiast w ujęciu rocznym cukier surowy był droższy aż o 102,7 proc., a cukier biały o 72,9 proc. W czwartek, 22 września notowania poszybowały jeszcze wyżej, a cukier biały był handlowany po 607 USD/t, a surowy po 590 USD/t. Cukier jest obecnie najdroższy od czterech lat.

Powodami ostatnich podwyżek cukru jest głównie sytuacja w Brazylii, gdzie wyniki w kampanii cukrowniczej za sierpień były dużo słabsze od oczekiwanych. Rynek założył, że ostatecznie podaż brazylijskiego cukru będzie słabsza. Notowaniom pomogła też decyzja amerykańskiego banku centralnego (FED) o utrzymaniu stóp procentowych na stałym poziomie do końca roku (w praktyce oznacza to, że dolar nie będzie się umacniał, a to w nim denominowany jest głównie handel cukrem). Za wysokimi cenami przemawia także światowy bilans cukru, który w sezonie 2015/16 i następnym ma być wyraźnie deficytowy.

Druga połowa września przyniosła odbicie notowań kakao. W Nowym Jorku ziarno notowano po 2847 USD/t, a w Londynie po 2264 BGP/t. Ostatnie spadki nie zostały jednak odrobione. Kakao drożało głównie z dwóch powodów. Pierwszym są informacje, że władze Wybrzeża Kości Słoniowej, które jest największym na świecie producentem ziarna, nie unieważnią kontraktów na nadchodzący sezon 2016/17 (październik/wrzesień). Drugim zaś słabszy początek nowych zbiorów.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH