Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cukier na światowych giełdach najtańszy od trzech lat

  • Autor: PAP
  • Data: 26-05-2013, 13:18

W połowie maja tona cukru surowego z dostawą na lipiec kosztowała na nowojorskiej giełdzie 373 dolarów, tona cukru białego w Londynie z dostawą na sierpień - 477 dolarów. Cukier w ciągu roku staniał o 18 proc. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.

Na ostatnie spadki notowań wpłynęła zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej przebieg wskazuje na bardzo dobre wyniki.

Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii.

Za spadkiem notowań przemawiała fakt, iż w maju na nowojorskiej giełdzie realizowane są kontrakty na rekordową, najwyższą od 30 lat, ilość cukru surowego - ponad 1,4 mln ton oraz umacniający się dolar. W ocenie ekspertów, tak duża ilość cukru na rynku, który trafi w większości prawdopodobnie do Azji i na Bliski Wschód, musiała obniżyć jego ceny.

W opinii analityków, realny jest dalszy spadek notowań cukru, ale należy wziąć pod uwagę, że obecnie ceny cukru są poniżej kosztów produkcji w Brazylii i trudno oczekiwać, żeby taki stan utrzymał się dłużej.

Według danych niemieckiej firmy monitorującej rynek cukru i biopaliw - F.O. Licht, w ciągu najbliższego roku nie są przewidywane większe zmiany cen światowych. W kontraktach terminowych na koniec 2013 r. i początek 2014 r. ceny cukru surowego wynoszą 400- 420 USD/ t, a cukru białego 500-520 USD/t.

Ceny cukru na rynku krajowym spadają pod wpływem dużej podaży z kampanii sezonu 2012/2013 oraz malejących cen na rynku międzynarodowym. W marcu br. ceny zbytu cukru paczkowanego spadły o 0,9 proc. w porównaniu z miesiącem poprzednim do 3,29 zł/kg. Rok wcześniej cukier paczkowany kosztował średnio 3,54 zł/kg.

Ceny zbytu cukru workowanego, który jest zużywany w przemyśle przetwórczym, charakteryzowały się mniejszą dynamiką spadku (0,3 proc.) i ukształtowały się na poziomie 3,24 zł/kg. W marcu 2012 r. trzeba było za niego zapłacić 3,28 zł/kg. Cukier w sklepach (cena detaliczna) kosztował średnio w marcu br. - 3,83 zł/kg, a w analogicznym okresie ubr. - 3,96 zł/kg. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH