Cukier najtańszy od siedmiu lat, kakao od trzech miesięcy
W ostatnim tygodniu na giełdzie w Nowym Jorku cukier surowy potaniał o 2,1 proc. do 232,2 USD/t, co jest najniższym poziomem od siedmiu lat. Powodem przecen jest przede wszystkim wysoka podaż cukru z Brazylii, która jest jego największym na świecie eksporterem, oraz słaby real, który pozwala zarabiać Brazylijczykom mimo niskich cen - informuje FAMMU/FAPA.
Za niskimi cenami przemawia także światowy bilans cukru – rynek od sześciu lat jest w fazie nadwyżki produkcyjnej, co doprowadziło do nagromadzenia wysokich zapasów.
W skali miesiąca cukier surowy jest tańszy o 15,5 proc., a w ujęciu rocznym o 34,2 proc. W mniejszym stopniu przeceny dotykają cukru białego, którego podaż w światowym handlu jest ograniczona.
Wysoka różnica w cenie między cukrem białym a surowym, która obecnie przekracza 110 USD/t, preferuje także zakupy cukru surowego. Mimo tego notowania cukru białego są obecnie najniższe od siedmiu lat. Ostatni tydzień przyniósł 1,5 proc. podwyżkę notowań w Londynie do 350,1 USD/t. W relacji miesięcznej cukier biały jest tańszy o 6,1 proc., a w rocznej o 19,1 proc.
Ostatni tydzień przyniósł dalsze spadki notowań kakao. Choć ziarno ciągle jest bardzo drogie, to jego ceny są najniższe od trzech miesięcy. W Londynie kakao staniało o 2,5 proc. do 2024 BGP/t, a w Nowym Jorku o 3 proc. do 3034 USD/t. W relacji rocznej notowania w Nowym Jorku były niższe o 6 proc., a w Londynie stabilne. Powodem obniżek jest rosnąca podaż z Wybrzeża Kości Słoniowej, które jest największym producentem kakao na świecie.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!