Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

Cukier osiąga rekordowe ceny

Rosną ceny cukru na światowych giełdach. W Nowym Jorku cukier surowy na początku lutego br. podrożał do najwyższego od 30 lat poziomu - ok. 780 dol. za tonę z dostawą w marcu. W Londynie zaś biały cukier był najdroższy w historii, jego cena wyniosła ok. 845 USD/t.

Cukier osiąga rekordowe ceny
Źródło fot.: Flickr.com

Według analityków, przyczyną ostatnich wzrostów cen cukru są zniszczenia, jakie poczynił w ub. tygodniu cyklon Yesi w Australii - kraj ten jest trzecim eksporterem cukru. Według tamtejszych ekspertów, cyklon mógł zniszczyć nawet do 15 proc. upraw. Ale nawet pomijając samą wysokość strat, miały one wpływ na światowe notowania cen cukru - informuje Fundacja Programów Pomocy Dla Rolnictwa (FAPA/FAMMU).

Drugim czynnikiem rzutującym na poziom cen jest opóźnienie przez hinduskie władze decyzji dotyczących wielkości eksportu cukru. Znaczącą rolę odgrywają także obawy o stan finansów strefie euro i ostatnie zamieszki w Egipcie.

W styczniu tego roku, czyli jeszcze przez rekordowymi notowaniami, indeks cen cukru FAO był najwyższy w historii i wyniósł 420,2 pkt. Większość organizacji i firm analitycznych na świecie uważa, że po dwóch latach deficytu, w sezonie 2010/2011 pojawi się nadwyżka bieżącej produkcji nad konsumpcją.

Na razie w Unii Europejskiej pojawiły się problemy z zaopatrzeniem w cukier. Reforma rynku cukru, przeprowadzana w latach 2006-2009, spowodowała bowiem zmniejszenie unijnej produkcji o 5,8 mln ton rocznie, choć możliwości wytwórcze krajów są duże. Unia, która mogłaby produkować wystarczająco dużo na własne potrzeby, a nadwyżki eksportować, zmuszona jest do importu cukru z krajów trzecich dla zaspokojenia własnych potrzeb.

Jednocześnie cały cukier wyprodukowany ponad limit musi być eksportowany poza Unię lub też zużywany do celów przemysłowych (np. w przemyśle kosmetycznym czy przerabiany na bioetanol). Przemysł nie jest w stanie wchłonąć tych nadwyżek.

więcej informacji:

Piotr Szajner RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.43.11
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.