Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Cukier znów drożeje

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie ICE, LIFFE, ISO
  • Data: 22-12-2010, 12:35
Cukier znów drożeje
Po silnej przecenie cukru pod koniec listopada jego notowania sukcesywnie rosną

W ciągu ostatniego tygodnia cukier biały na londyńskiej giełdzie towarowej podrożał o 5 proc. do 767,9 USD/t, a cukier surowy w Nowym Jorku zwyżkował o 7 proc. do 685,8 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie ICE, LIFFE, ISO.

Od wspomnianego dołka z końca listopada cukier rafinowany zyskał 23%, a nierafinowany 19%. Natomiast wobec rekordowych notowań z początku listopada cukier biały jest obecnie tańszy o 5%, a surowy o 6%. Tak wysoki poziom notowań pokazuje, że ciągle występują problemy z zaopatrzeniem, a popyt nie słabnie.

Biorąc pod uwagę fakt, że zapasy w skali globu stanowią obecnie około 1/3 spożycia, a prognozowana na sezon 2010/11 nadwyżka produkcyjna wyniesie 1-4 mln ton, można oczekiwać, że w pierwszych miesiącach przyszłego roku notowania cukru ciągle będą utrzymywać się na wysokim poziomie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH