REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Członek zarządu PEPEES: Szukamy okazji do przejęć

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-05-2014, 15:08
Członek zarządu PEPEES: Szukamy okazji do przejęć
Krzysztof Homenda, członek zarządu w Przedsiębiorstwie Przemysłu Spożywczego PEPEES (fot. PTWP)

Analizując firmę będącą dla nas potencjalnym obiektem przejęcia, bierzemy pod uwagę trzy podstawowe kryteria. Przede wszystkim sprawdzamy czy profil danego podmiotu jest spójny z naszą strategią. Następnym krokiem jest rozważenie czy dzięki konsolidacji możemy stworzyć wartość dodaną dla spółki. Kolejnym kryterium jest dokładne przeanalizowanie możliwości realizacji danego projektu konsolidacyjnego - powiedział na Europejskim Kongresie Gospodarczym Krzysztof Homenda, członek zarządu w Przedsiębiorstwie Przemysłu Spożywczego PEPEES.

REKLAMA

PEPEES specjalizuje się w przetwórstwie ziemniaków w celu produkcji m.in. skrobi ziemniaczanej, glukozy krystalicznej i bezwodnej, maltodekstryny, syropów glukozowych, grysiku i płatków ziemniaczanych czy białka ziemniaczanego do celów paszowych. - Zdarza się, że dostajemy zapytania od firm z branży zainteresowanych sprzedażą biznesu, np. od producentów frytek. Jednak akurat ten segment rynku leży poza naszą strategią. Planowane przez nas działania zakładają dalszy rozwój w obszarach, w których mamy duże doświadczenie - zaznacza Krzysztof Homenda. - Ruchy konsolidacyjne powinny być podejmowane w taki sposób, aby transakcja była satysfakcjonująca zarówno dla przejmującego, jak i podmiotu przejmowanego - akcentuje.

- W segmencie producentów skrobi konsolidacja jest absolutnie niezbędna. Na polskim rynku produkowane jest rocznie ok. 120-140 tys. ton skrobi, podczas gdy w całej Unii Europejskiej ok. 1,8-2 mln ton. Widać zatem, że mimo znakomitych tradycji uprawy ziemniaka, na wspólnotowym rynku skrobi jesteśmy w tej chwili niewielkim graczem. Posiadamy jednak potencjał, żeby ten sektor rozwijać. Aby tak się stało konieczna jest zmiana jego struktury - dodaje.

Zwraca uwagę, że obecnie na polskim rynku działa dziewięciu znaczących producentów skrobi. - Tymczasem rynek unijny jest bardzo mocno skoncentrowany. 65 proc. europejskiej skrobi jest produkowane w trzech firmach: francuskiej, niemieckiej i holenderskiej. To pokazuje poziom rozdrobnienia polskiego rynku - podkreśla członek zarządu PEPEESu. - Aby można było mówić o wzroście naszej konkurencyjności, o rozwoju branży i wyjściu na rynki zagraniczne, musimy poprawić ekonomię skali - podkreśla.

Zdaniem Krzysztofa Homendy procesy konsolidacyjne hamuje mentalność części właścicieli spółek, zwłaszcza firm rodzinnych, oraz inne uwarunkowania. - Sami doświadczyliśmy różnych przyczyn, z powodu których niektóre projekty konsolidacyjne nie były możliwe do zrealizowania - wskazuje członek zarządu PEPEESu. - Niemniej, pozostajemy aktywni w poszukiwaniu potencjalnych podmiotów do konsolidacji - zapewnia.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

PPSPrzedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego PEPEES SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH