Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czy należy obawiać się zniesienia kwot cukrowych?

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 04-10-2013, 14:21
Czy należy obawiać się zniesienia kwot cukrowych?
Fot. Fotolia

Rynek cukru przez kilkadziesiąt lat był regulowany, dlatego trudno powiedzieć, jak zareaguje na zniesienie kwot od 2017 roku - ocenia Bartosz Urbaniak, dyrektor zarządzający ds. agrobiznesu i MSP w Banku BGŻ. Natomiast zdaniem Andrzeja Gantnera, dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności, uwolnienia rynku nie powinni obawiać się ani producenci cukru, ani plantatorzy buraków.

- Od wielu lat rynek cukru podlega procesom interwencyjnym. Pierwsze interwencje zachodnioeuropejskie, a także polskie zaczęły się w latach 50-tych ubiegłego wieku. Jeśli teraz kompletnie uwolnimy rynek, który przez 60 lat podlegał nie prawom rynkowym, tylko prawom administracyjnym, to myślę, że nikt w miarodajny sposób nie jest w stanie powiedzieć, jak ten rynek naprawdę zareaguje - mówi Bartosz Urbaniak.

Plan zniesienia kwot cukrowych od 2017 roku zakłada Wspólna Polityka Rolna na lata 2014-2020. Zdaniem Andrzeja Gantnera, uwolnienia rynku nie powinni obawiać się ani producenci cukru, ani plantatorzy buraków.

- Zniesienie kwot cukrowych uwolni rynek cukru i pozwoli przemysłowi zaopatrywać się w znacznie tańszy surowiec niż do tej pory. Myślę, że z kolei cukrownie będą mogły zwiększać znacząco produkcję cukru, bo spodziewamy się wzrostu zapotrzebowania, związanego choćby z eksportem. Nie mają chyba czego się obawiać także rolnicy. Być może ceny na buraki cukrowe spadną, ale za to jest duża szansa, że popyt na nie znacząco wzrośnie, więc będzie można więcej produkować i wyjść na swoje. Szczególnie, że produkcja buraka cukrowego od wielu lat należy do najbardziej opłacalnych produkcji w całej UE - ocenia Andrzej Gantner.

- Niestety, w międzyczasie zlikwidowano kilka bardzo dobrych cukrowni, więc może się okazać, że zabraknie nam mocy produkcyjnych - bo choć cena cukru spadnie, to szacujemy, że popyt na cukier może znacząco wzrosnąć - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • aaaaaaaaa 07-10-2013, 11:40:
jak zawsze wszystko polikwidowali była jest cukrownia strzelin sprzedana za bezcen szwabom i punkt w czestocicach chocby a teraz ile punktów jest 0 null a kaska za buraki idzie za granice

cukier jest u nas produkowany jedzie do niemiec a my potem go wykupujemy z niemiec to tak wygkladaa

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH