Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Döhler proponuje polskim sadownikom prowadzenie sadów sokowych

  • Autor: Paulina Mroziak, Sylwia Sałyga / www.sadyogrody.pl
  • Data: 16-03-2018, 09:09
Döhler proponuje polskim sadownikom prowadzenie sadów sokowych
Piotr Podoba, prezes zarządu Döhler Sp. z o.o.

Naszym zdaniem za kilka, kilkanaście lat może nastąpić taka sytuacja, że część sadownikom nie widząc opłacalność, a ponosząc koszty przygotowania jabłek na rynek świeży, dojdzie do wniosku, że trzeba wyjść z sektora rolniczego. I to jest nasza propozycja dla takich ludzi, którzy myślą o likwidacji sadu lub pracują zawodowo a mają sad „przy okazji”. Tak o pomyśle przekształcania sadów w te sokowe mówią w wywiadzie dla www.sadyogrody.pl, Piotr Podoba, prezes zarządu Döhler Sp. z o.o. oraz Andrzej Szwaczyna, dyrektor ds. zakupów w Döhler Sp. z o.o.

Firma Döhler ma oferty dla sadowników, którzy zdecydowaliby się na przekształcenie produkcji w sady sokowe. Jaki to może przynieść zysk takim sadownikom? 
  
Piotr Podoba: Wydaje nam się, że przy tak dużej produkcji w Polsce bardzo ciężko będzie sadownikom ulokować wszystkie jabłka na rynku owoców deserowych. Nieważne czy będzie to eksport czy też rynek krajowy. Statystyki pokazuję, że w zasadzie od 10 lat nie zmienia się popyt wewnętrzny, waha się między 600 a 650 tysięcy ton rocznie. Nawet w tych latach, kiedy akcje promocyjne były bardzo duże, czyli po wejściu embarga, kiedy to politycy zachęcali do ich konsumpcji, ta liczba zwiększyła się ledwie do 680 tysięcy ton. Teraz ta konsumpcja spadnie, bo jabłka są drogie. Eksport w najlepszym czasie wynosił 1,2 miliona ton. Dlatego wydaje nam się, że nawet duża promocja, która jest w polskim sadownictwie - wyjazdy na targi, szukanie kontrahentów - nie spowoduje nagle trzy- czy czterokrotnego wzrostu eksportu polskich jabłek.

Naszym zdaniem za kilka, kilkanaście lat może nastąpić taka sytuacja, że część ludzi nie widząc opłacalność, a ponosząc koszty przygotowania jabłek na rynek świeży, dojdzie do wniosku, że trzeba wyjść z sektora rolniczego. I to jest nasza propozycja dla takich ludzi, którzy myślą o likwidacji sadu lub pracują zawodowo a mają sad „przy okazji”. Chcielibyśmy aby nie ponosili tych kosztów związanych z przygotowaniem jabłek na rynek świeży, obniżyli trochę użycie pestycydów, zaczęli ciąć mechanicznie swój sad - wiemy że jest problem z ludźmi do pracy. Również zbiór będzie sprawniejszy, gdyż nie będzie wymagana delikatność zrywania jabłek. To na pewno znacząco obniży koszty.

A jakie są Państwa propozycje cenowe?

Piotr Podoba: Wiemy, że w każdym roku cena za jabłka przemysłowe jest inna - są lata, kiedy jest bardzo drogi i okresy, kiedy jest bardzo tani. Dlatego punktem wyjścia do negocjacji z sadownikami chcielibyśmy zrobić cenę średnią wieloletnią: pięcio- bądź dziesięcioletnią. Rolnicy znają średnie ceny uzyskiwane za jabłka przemysłowe, więc uważamy, że nasza propozycja będzie dla nich satysfakcjonująca.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 558) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH