Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Daktyle - dlaczego warto po nie sięgać?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-03-2018, 11:51
Daktyle - dlaczego warto po nie sięgać?
fot. materiały prasowe

Spośród wielu odmian daktyli, medjool stanowi największe źródło naturalnej energii i 15 minerałów. Samego potasu ma o 50 proc. więcej niż banany. Zdaniem specjalistów to daktyle najszybciej likwidują dolegliwości spowodowane przez zakwasy. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Poza tym są polecane w młodym matkom w czasie ciąży i w okresie poporodowym. Dobrze o ich wpływie na wzrok wyrażają się okuliści. Dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

- Świeże daktyle odmiany Medjool to nie bakalie, to być może najzdrowsze świeże owoce na świecie.  Mają wszystko co potrzeba do wzmocnienia odporności i regeneracji organizmu. Wystarczy kilka ekologicznych daktyli Medjool dziennie aby żyć energicznie i zdrowo. To zaskakująca góra zalet, a raczej cały łańcuch korzyści, którego skarbnicą są m.in. takie składniki jak potas (696 mg w 100 g). Świeże daktyle Medjool są potężnym źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów a także witamin m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku. Owoce tej odmiany są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Działają skutecznie, bo naturalnie obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi. Wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu - zapewnia Krzysztof Olek – dietetyk firmy OrganicHouse, należącej do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.  

Opisywana odmiana lubi zimno, gdyż ma bardzo małą zawartość wody  i po włożeniu do zamrażarki  - 18 stopni C - nie zamarza i jej właściwości pozostają niezmienione. Powstały nawet przepisy na mrożone daktylowe super przekąski  nadziewane takimi przysmakami jak orzechy w miodzie, konfitura, pokruszona gorzka czekolada, krem kokosowy z cynamonem czy mocno zagęszczony sok jabłkowy.

- Nad wszystkimi odmianami góruje Medjool, a najwyżej jest oceniana postać świeża i ekologiczna. Na świecie jest ponad 400 odmian daktyli, które różnią się wszystkim: wyglądem, smakiem, wartościami odżywczymi; są gatunki miękkie, półtwarde i twarde. Każda odmiana może być z upraw ekologicznych i konwencjonalnych. To wszystko decyduje o cenie. Nasze wszystkie produkty BIO pochodzą z certyfikowanych organicznych plantacji, gdzie uprawia się owoce przy użyciu kompostu organicznego, bez nawozów sztucznych i pestycydów. Daktyle określane mianem „NATURALNE” bez certyfikatu EKO, zawierają pestycydy, są modyfikowane genetycznie, często konserwowane i suszone przy użyciu silnych środków chemicznych. Pułapką dla konsumentów może być to, że ekologiczny daktyl medjool  „na oko" niczym się nie różni od tego z pestycydami. Jednak użycie pestycydów daje rolnikowi większe plony i łatwiejszą uprawę, a ty samym może sprzedać swój produkt taniej. Ekologiczne daktyle są i będą droższe. Aby w pełni mówić o zdrowym daktylu należy wybierać te bez pestycydów - dodaje mówi Ilona Olek odpowiedzialna na kontakty międzynarodowe w OrganicHouse. 

Jednak nie tylko dla sportowców walory daktyli są tak cenne. Zdaniem ekspertów mogą być zdrową przekąską dla uczniów, gdyż świetnie wpływają na koncentrację i funkcjonowanie umysłu. A w dobie szukania zastępstwa chipsów i słodkich niezdrowych batonów królujących do niedawna w szkolnych sklepikach, wprowadzenie na ich miejsce  świeżych daktyli byłoby jak najbardziej wskazane .

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Trybuna 17-04-2018, 21:53:
Fajnie jak takie naturalne sposoby jeszcze dzialaja :) U mnie niestety to juz byly zbyt duze problemy z jelitami, zeby owoce mogly sobie poradzic. Zaczelam kuracje intesta z dodatkiem maslanu sodu, ktora dopiero uregulowala prace moich jelit. Dobrze, ze sa tez opcje awaryjne :D
  • activeco 21-03-2018, 14:07:
MEDJOOL BIO są naprawdę smaczne i zdrowe, dobrze że w końcu pojawiły się w Polsce :)
  • MartynaK 19-03-2018, 15:36:
Daktyle i śliwki jak dla mnie to na zatwardzenie najlepsze. Zjem je, potem siadam na swoim biobidecie i po problemie. Teraz zaparcia rzadko mi doskwierają. Nie muszę się truć żadnym tabletkami jak są naturalne i prostsze sposoby

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane