Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dawtona: Polscy konsumenci zaczynają eksperymentować w kuchni

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 15-06-2015, 15:04
Dawtona: Polscy konsumenci zaczynają eksperymentować w kuchni
fot. Dawtona

- Polski konsument jest przede wszystkim przyzwyczajony do tego, co zna. Zdecydowanie chętniej sięga po produkty sprawdzone i bezpieczne, często przywiązując się do konkretnej marki. Niemniej, obserwujemy także wzrost grupy konsumentów otwartych na nowości. Poszukują oni interesujących smaków i nowych doznań, częściej eksperymentują w kuchni - mówi Milena Skołożyńska, brand manager w firmie Dawtona.

Obie grupy konsumentów łączy wspólna cecha – większa, niż kilka lat temu, świadomość i poszukiwanie jakości – to właśnie ona ma siłę zmieniania przyzwyczajeń. - Dla produktu wyższej jakości klienci są w stanie porzucić bezpieczne wybory - zapewnia Milena Skołożyńska, brand manager w firmie Dawtona. 

Czy polski konsument lubi produkty innowacyjne czy raczej tradycyjne?

Zdaniem ekspertki większość Polaków z racji przyzwyczajenia, zbieranych latami doświadczeń i zaufania względem marki, w pierwszej kolejności wybiera produkty tradycyjne, czyli te, które zna.

- Jednak z każdym rokiem przybywa konsumentów otwartych na nowe smaki, poszukujących produktów nieszablonowych, które mile zaskakują zmysły i zachęcają do kreatywności w kuchni. Także i w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego pojawiają się nowe trendy. Niektóre z nich szybko przemijają, inne pozostają na lata, ciągle się rozwijając - dodaje Milena Skołożyńska.

Przykładem jest obecnie duża popularność kuchni wegańskiej i powrót do natury. Między innymi z tego powodu Dawtona zdecydowała się na wprowadzenie do portfolio marki nowych produktów: Soczewicy, Fasoli Pinto, Fasoli Czarnej czy Cieciorki, będących odpowiedzią na potrzeby konsumentów. - Wzrost świadomości klientów, sprawia że podczas codziennych zakupów kierują się oni nie tylko marką i ceną, ale również składem, jakością i innowacyjnością produktów. Znikają sztuczne wypełniacze i wzmacniacze smaku, a ich miejsce zajmują produkty o bardziej wartościowym składzie - dodaje.

Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Dawtona to firma rodzinna z ponad trzydziestoletnią tradycją. W czterech zakładach produkcyjnych należących do ZPOW Dawtona wytwarzane są między innymi: koncentraty pomidorowe, kukurydza, groszek, ogórki konserwowe, ketchupy, pomidory bez skórki, dżemy, soki, sosy oraz wiele innych przetworów.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH