Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Deszcze spowodowały wzrost cen warzyw

  • Autor: PAP
  • Data: 29-09-2008, 21:08

Chłodne i deszczowe ostatnie dwa tygodnie września spowodowały wzrost cen warzyw. Ceny owoców są stabilne. W tym roku, w stosunku do roku ubiegłego, na rynku większa jest podaż owoców, a mniejsza warzyw.

 

Jak poinformowała w poniedziałek Małgorzata Skoczewska z rynku hurtowego w Broniszach, w ostatnich dniach dało się zauważyć wzrost cen wielu gatunków warzyw, głównie z produkcji szklarniowej. Więcej także trzeba zapłacić za warzywa kapustne i dyniowate.

W ostatnich dwóch tygodniach podrożały ziemniaki na rynku w Broniszach - średnio o 12 groszy za kilogram (0,52 zł/kg). Niekorzystna pogoda w końcu lata źle wpłynęła na wielkość bulw. Oznacza to, że mogą być one gorszej jakości i będzie ich mniej. Według szacunków GUS, w tym roku zbierzemy 10,4 mln ton ziemniaków, tj. o 125 tys. ton mniej niż rok temu.

W opinii ekspertów GUS, ograniczenie powierzchni upraw wystąpiło w tym roku w przypadku wszystkich warzyw, przy jednoczesnym zmniejszeniu się plonów z hektara. Największy jest przewidywany spadek produkcji cebuli (o 20 proc.) w porównaniu z 2007 rokiem i
szacowany jest na poziomie 600 tysięcy ton. Kilogram średnio sprzedawany jest w cenie 0,85 zł.

Kapusty zbierzemy 1200 tys. ton (ponad 120 tys. ton mniej niż w 2007 roku). Średnie ceny kapusty to 45 groszy za kilogram przy 50 groszach w roku poprzednim.

Przy stosunkowo niskich temperaturach zdecydowanie wzrosły ceny szklarniowych ogórków, długie sprzedawane są w Broniszach średnio po 5,50 zł/kg; krótkie 6,75 zł/kg. Podrożały również sałaty. Ceny selerów, porów, buraków ćwikłowych nie zmieniły się.

Ceny owoców na rynku hurtowym są stabilne. Jest spora podaż jabłek. W ofercie handlowej jest kilkanaście odmian. Najdrożej sprzedawana jest odmiana Celesta (średnio 1,66 zł/kg) najtaniej można dostać Antonówkę (0,90 zł/kg). Można też nabyć kilka odmian gruszek: Paten, Lukas, Klapsa i Konferencja. Dwie pierwsze sprzedawane są w ofercie hurtowej średnio po 2,50 zł za kilogram. Klapsa i Konferencja o 1,00 zł drożej.

Z badań budżetów rodzinnych wynika, że w 2007 r. spożycie świeżych i mrożonych warzyw oraz ich przetworów wyniosło 60,5 kg na osobę, tj. o ponad 3 proc. mniej niż rok wcześniej. Zaś w ciągu 11 lat statystyczny Polak zmniejszył konsumpcję warzyw o 12 kilogramów. W ubiegłym roku najbardziej spadło spożycie ogórków (10,6 proc.).

Coraz więcej jemy owoców. W 2007 r. ich konsumpcja była na poziomie ok. 41 kg na osobę. W tym roku eksperci szacują, że spożyjemy ich 45 kg na osobę. Jednak wzrost spożycia owoców dokonał się głównie dzięki większej konsumpcji bananów i innych owoców cytrusowych, zaś mniej jemy owoców rodzimych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH