Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dieta bogata warzywa i owoce pozytywnie wpływa na stan zdrowia

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
  • Data: 17-04-2018, 13:58
Dieta bogata warzywa i owoce pozytywnie wpływa na stan zdrowia
fot. materiały prasowe

- Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów - mówi dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

– Karotenoidy to substancje, które między innymi nadają roślinom barwę od żółtej do czerwonej. Zidentyfikowano ponad 600 karotenoidów, jednak do najbardziej znanych zaliczyć można – beta karoten, luteinę, zeaksantynę, beta-kryptoksantynę, likopen. Posiadają one wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, a przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Dzięki walce z wolnymi rodnikami chronią organizm przed wieloma przewlekłymi chorobami. Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów – przede wszystkim warzyw i owoców – zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. niektórych nowotworów oraz miażdżycy. Luteina i zeaksantyna są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania siatkówki oka i mają znaczenie w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), choroby będącej częstą przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Bardzo dobrym źródłem karotenoidów są warzywa i owoce na przykład: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory i marchew, a także niektóre soki – wyjaśnia dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Zdaniem ekspertów warto spożywać na przykład marchew, jarmuż, czerwoną paprykę, a także soki marchwiowe. Produkty te są bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który bardzo dobrze wpływa na koloryt skóry, pomagając zachować również jej zdrowy i młody wygląd. Wspiera on także właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narząd wzroku. Pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego, jak też przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu żelaza. – Warto wiedzieć, że jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która powstaje z beta-karotenu – podkreśla dr hab. Włodarek.

Produktem bogatym w cenny karetonoid – likopen – są pomidory i soki z nich powstałe. Likopen to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jak potwierdzają badania, jego wysokie spożycie może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty. – Co ciekawe pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się jego biodostępność, dlatego na przykład w pasteryzowanych sokach pomidorowych jest nawet lepiej przyswajany Warto także wspomnieć, że charakterystyczną cechą karotenoidów jest ich fotolabilność, co oznacza, że ulegają przemianom w obecności światła, a opakowanie kartonowe, w których często dostępne są soki, chronią je przed wpływem czynników zewnętrznych między innymi właśnie światła – wyjaśnia dr hab. Włodarek.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (11 137) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH