Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dietetyczka: Borówka jest owocem przyszłości

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ pr
  • Data: 28-07-2017, 09:59
Dietetyczka: Borówka jest owocem przyszłości
Anna Radowicka – technolog żywienia i dietetyk, ekspert w ocenie jakości żywności i żywienia/ fot. materiały prasowe

- Borówka powinna znaleźć się w diecie każdego Polaka. Bomba witamin, składników mineralnych i źródło przeciwutleniaczy. Jest rekomendowana w najnowszej Piramidzie Żywienia i Aktywności Fizycznej przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, antynowotworowej, dla osób z nadciśnieniem, z cukrzycą i odchudzających się. Borówki mogę pomóc w redukcji masy ciała i przyczynić się do zmniejszenia nadwagi i otyłości – mówi dietetyk Anna Radowicka, technolog żywienia i dietetyk, ekspert w ocenie jakości żywności i żywienia.

- To co jemy ma duży wpływa na nasz stan zdrowia. Witaminy i składniki mineralne, które spożywamy z produktów spożywczych mają ogromne znaczenie przede wszystkim na nasz wygląd zewnętrzny, włosy, skórę, jej nawilżenie, również samopoczucie, różnego rodzaju choroby cywilizacyjne, w tym najbardziej niestety popularną jaką jest nadwaga i otyłość wśród dorosłych i dzieci - mówi Radowicka.

Jej zdaniem borówka jest wyjątkowa ponieważ nie ma wad.

- Borówka jest dla każdego począwszy od rozszerzania diety niemowląt. Dla dorosłych, dla osób starszych, dla osób z nadciśnieniem, dlatego że zawiera dużo potasu. Nie ma przeciwwskazań do tego, aby ktoś z jakiegoś powodu nie stosował borówki w swojej diecie - powiedziała podczas Dnia Polskiej Borówki Anna Radowicka, dietetyk i ekspert do spraw jakości żywności i żywienia.

- Najistotniejsze walory borówki są takie, że jest dla każdego. Zawiera dużo błonnika, czyli dla osób, które mają cukrzycę typu 2, ze względu na to, że nie powodują wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dla osób, które maja problemy z perystaltyką jelit, dlatego że jej zawartość błonnika pozytywnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo borówka też, poprzez pracę jelit, wydziela enzymy trawienne dzięki temu ułatwia trawienie innych pokarmów, które dostarczamy w ogóle w ciągu całego dnia. Bo pamiętajmy że sama borówka to nie jest nasza dieta tylko jako dodatek, uzupełnienie wielu potraw. Redukuje cholesterol zły LDL. Bardzo pozytywnie wpływa na dobry cholesterol HDL. Także dla tych, którzy mają problemy lub genetycznie są narażani na różnego rodzaju problemy związane z miażdżycą, z układem krążenia, dla tych osób jak najbardziej jest wskazana. Dla dzieci, dla osób dorosłych w przypadku nadwagi i otyłości z uwagi, na to że jest niskokaloryczna. Dla tych którzy są wegetarianinami ponieważ borówka zawiera dużo witaminy C, więc ułatwia przyswajanie żelaza. A to też jest ciekawostką, że oprócz witaminy C zawiera fruktozę, która też powoduje przyswajalność żelaza. Także dwa w jednym. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Dobra dla tych którzy chcą oczyścić swój organizm z toksyn, zrobić sobie tzw. detoks. Borówka powinna być podstawą naszej diety – rekomendowała Anna Radowicka. Nie powinniśmy jej traktować jako coś wyjątkowego, powinniśmy myśleć, że to jest nr 1 w mojej diecie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH