Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Embargo szkodzi producentom papryki

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-08-2014, 08:56
Dramatyczna sytuacja producentów papryki. Tracą przez embargo
fot. Farmer.pl

Rosyjskie embargo na polskie owoce i warzywa pogrąża nie tylko promowane w mediach jabłka, ale także paprykę, na którą obecnie jest sezon. - Około 50 proc. naszej produkcji do tej pory odbierał rynek rosyjski, więc sytuacja jest dramatyczna - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Roman Sobczak, prezes Grupy Producentów Warzyw i Owoców Polska Papryka Sp. z o.o. z gminy Klwów (woj. mazowieckie).

Jak tłumaczy Roman Sobczak, mamy do czynienia z dwukrotnie większą nadprodukcją, która negatywnie wpływa na ceny. - Jeszcze przed wprowadzeniem embargo ceny w skupie wynosiły około 3,5 zł /kg. Obecnie jest to ok. 1,6 zł / kg. Na podobnym poziomie kształtują się ceny na rynkach hurtowych. Gdyby tego było mało, popyt krajowy jest bardzo niski. Producenci nie mają więc obecnie wyjścia, albo utylizują zebraną już paprykę, która trafia jako nawóz na pola, albo jej w ogóle nie zbierają starając się przeczekać najgorsze - dodaje.

Producenci papryki spotkali się w czwartek z ministrem rolnictwa Markiem Sawickim. Zaproponowano nam bardzo rozsądne rozwiązanie, czyli wycofanie towaru z rynku i jego zutylizowanie, w zamian za refundację kosztów. Taki program jest już przygotowywany w ministerstwie.

- Jak widać nie jesteśmy bierni i staramy się wspólnie działać. Kilka dni temu podjęliśmy decyzję o powołaniu Związku Zawodowego Producentów Papryki w Polsce, który na razie ma zrzeszać podmioty z rejonu radomskiego. Dostałem propozycję pełnienia jednej z funkcji w tej organizacji. Nasz sektor nie był do tej pory zorganizowany - na rynku działają trzy duże grupy producentów oraz pojedynczy plantatorzy. Teraz ma się to zmienić, ponieważ widać siłę we wspólnym działaniu - komentuje Roman Sobczak.

Tereny tzw. zagłębia paprykowego w Polsce tworzą gminy: Przytyk, Klwów, Potworów i Radzanów w okolicach Radomia. Rocznie na tym terenie produkowanych jest 60 tys. ton papryki, co stanowi 80 proc. produkcji krajowej.

W Polsce z roku na rok zwiększa się produkcje papryki pod osłonami. Szacuje się, że papryka w tunelach nieogrzewanych zajmuje powierzchnię około 850 ha.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ravic 08-09-2014, 13:02:
Kilogram papryki w detalu wciąż w cenie sprzed embarga, 6-7 zł za drogo, nie kupuję.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH