Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Drogie surowce windują ceny owocowo-warzywnych przetworów

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-04-2011, 14:41
Drogie surowce windują ceny owocowo-warzywnych przetworów
Sytuacja na rynku surowców to ogromne wyzwanie dla firm spożywczych

Rok 2010 był czasem bardzo wysokich cen krajowych warzyw i owoców, które wynikały z kilku czynników: niskich zbiorów w kraju i za granicą połączonych z utrzymywanymi na niskim poziomie zapasami oraz wysokim popytem w stosunku do podaży. Wzrosły więc koszty wytworzenia przetworów warzywnych i owocowych. Teraz przetwórcy robią co mogą, by podwyżek nie przekładać na konsumentów, jednak może się to okazać nieuniknione.

- W ubiegłym roku surowce drastycznie drożały, bo nawet o kilkadziesiąt procent. Na tę wyjątkowo trudną sytuację złożyło się wiele czynników, z których część ma charakter trendów międzynarodowych i zapewne niestety długofalowych. Jednym z nich jest stały wzrost potrzeb konsumpcyjnych na rynkach rozwijających, za którym nie nadąża podaż produktów spożywczych - mówi Adam Dyszyński, prezes Heinz Polska.
Ubiegły rok nie był najlepszym okresem dla plonów pomidorów, które są Heinza podstawowym surowcem. - Przez brak słońca słabsza była ich jakość mierzona zwartością ekstraktu - mówi Adam Dyszyński.

Przetwórcy prześcigają się w pomysłach jeśli chodzi o walkę z dodatkowymi i nieplanowanymi kosztami.
Zdaniem Mariana Owerki, prezesa Bakallandu, w obliczu drożejących surowców, należy w maksymalny sposób ograniczyć ryzyko walutowe (opcje, export) oraz pracować tylko ze sprawdzonymi dostawcami na podstawie kontraktów długoterminowych.

- Współpracujemy z innymi uczestnikami łańcucha dostaw (detalistami i hurtownikami). Staramy się wydłużać okres planowania dostaw. Dzielimy obowiązki w taki sposób, żeby poszczególne funkcje były wypełniane przez specjalistów posiadających najlepsze kompetencje. Produkujemy więcej pod markami własnymi detalistów, dostarczamy więcej bezpośrednio z naszych magazynów - mówi Marian Owerko.

Zdaniem Stanisława Sulimy, prezesa Eskimosa, jedynym pozytywnym aspektem tej negatywnej sytuacji jest konieczność szukania oszczędności.

- Cały czas pracujemy nad optymalizacją procesów biznesowych zwiększających efektywność działalności. Dzięki takiej strategii nie byliśmy zmuszeni do drastycznego ograniczenia produkcji i zwalniania pracowników - mówi Stanisław Sulima.

Drastyczny wzrost cen skupu surowców postawił przetwórców przed dylematem - co dalej? Jak bezboleśnie dla konsumentów rozwiązać ten problem?

- Wahania cen płodów rolnych, owoców hodowlanych i owoców lasu są nieuniknione i zdarzały się często na przestrzeni ostatnich lat, lecz nie pamiętam sytuacji, jaką mamy obecnie, by podwyżki, podstawowych płodów rolnych: kapusty, buraków czy selera, sięgały kilkuset procent. Najgorsze jest to, że ciężko takie sytuacje przewidzieć wcześniej - mówi Maciej Kowalewski, prezes firmy Kowalewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH