Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Drożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów

  • Autor: PAP
  • Data: 13-04-2013, 10:37
Drożeją warzywa z ubiegłorocznych zbiorów
Przedłużająca się zima spowodowała opóźnienie w siewach warzyw gruntowych

Na rynku hurtowym w Broniszach k/Warszawy tanieją nowalijki, ale drożeją - jak zwykle na przednówku - warzywa z ubiegłorocznych zbiorów. Gdy się ociepliło, zwiększył się popyt na warzywa, które do niedawna sprzedawały się słabo.

Jak zauważa rzecznik Bronisz Małgorzata Skoczewska, dopiero w ostatnich dniach pojawiło się więcej chętnych do zakupu tych produktów. "Gdy aura jest zimowa, konsumenci bardziej skłonni są kupować mięso i wędliny niż włączyć do diety więcej warzyw i nowalijek" - tłumaczy.

Zmniejszony popyt przy rosnącej ofercie nowalijek powodował sukcesywny spadek cen. Np. ogórki staniały do 2,50 zł za kilogram, podczas gdy rok temu trzeba było za nie zapłacić co najmniej 5,75 zł/kg.

Droższe niż rok temu są rzodkiewki szklarniowe. Obecnie pęczek kosztuje od 1,80 do 2,30, podczas gdy w tym samym okresie 2012 r. można było je kupić za 1,30 do 1,60 zł za pęczek.

Pomidory ze szklarni przy dość niskich temperaturach na przełomie marca i kwietnia wymagały znacznego ogrzewania, co wpłynęło na poziom kosztów produkcji i w jakimś stopniu przełożyło się na cenę hurtową. Pod koniec pierwszej dekady kwietnia pomidory w ofercie hurtowej sprzedawano w cenie od 6,60 do 9,20 zł. Jednak w kolejnych dniach będą one tanieć.

Natomiast drożeją warzywa z ubiegłorocznej produkcji. Taka tendencja jest normalna dla przednówka. Warzywa pochodzące z przechowalni będą drożały choćby ze względu na wysokie koszty przechowywania przez kilka miesięcy po zbiorach i straty, jakie występują w czasie przechowywania - wyjaśnia rzecznik.

Pod koniec pierwszej dekady kwietnia marchew na rynku w Broniszach kosztowała od 1,0 - do 1,30 zł za kilogram, cebula od 0,70 do 1,10 zł/kg, (w 2012 r. 0,30-0,60 za kg) co oznacza dwukrotny wzrost cen. Taniej o 25 proc., w porównaniu z analogicznym okresem 2012 roku, sprzedawane są selery (2,30 zł za kilogram) i pietruszka ( 3 zł/kg).

Na rynku pojawiły się już dostawy młodej, importowanej z Portugalii marchwi. Jednak ceny są dość wysokie, bowiem w ofercie hurtowej kosztuje ona od 2,20 do 2,50 zł za kilogram.

Skoczewska zaznacza, że przedłużająca się zima spowodowała opóźnienie w siewach warzyw gruntowych. Dla niektórych gatunków, takich jak: pietruszka, marchew wczesna, buraki na botwinę czy cebula, optymalny termin wysiewu minął już miesiąc temu. O cenach warzyw gruntowych z tegorocznej produkcji zadecydują kolejne miesiące wegetacji. Można się jednak spodziewać, że opóźnienie w siewach wpłynie na zwiększone koszty produkcji.

Przeczytaj także:

Bronisze: Wyraźnie rośnie popyt na nowalijki

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH