Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Duża zmienność notowań cukru. Dominują jednak wzrosty

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, F. O. Licht, AgraNet
  • Data: 05-11-2010, 10:17
Duża zmienność notowań cukru. Dominują jednak wzrosty

Ostatni tydzień przyniósł dużą zmienność notowań. Najpierw na rynku dominowały spadki, powodowane w dużej mierze realizacją zysków po wzrostach sprzed dwóch tygodni - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, F. O. Licht, AgraNet.

Potem znów notowania zaczęły rosnąć. Cukier surowy z nawiązką odrobił straty i podrożał do najwyższego od 9 miesięcy poziomu 29,59 UScts/lb (~652 USD/t, 28 października w kontrakcie terminowym z dostawą na marzec 2011).

Cukier biały w Londynie nie zdołał zyskać tyle, ile stracił w ciągu ostatniego tygodnia, ale ciągle był notowany powyżej 710 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na grudzień br.).

Ostatnie wzrosty notowań coraz bardziej zasadnym czynią pytanie o odwrócenie trendu. Cukier drożeje, mimo iż wszystkie prognozy światowego bilansu cukru w sezonie 2010/11 zakładają nadwyżkę produkcyjną. Dwa poprzednie lata charakteryzowały się jednak deficytem, co
doprowadziło do spadku poziomu zapasów.

Nadwyżka produkcyjna w sezonie 2011/11 może być jednak mniejsza niż początkowo zakładano. Analitycy z Kingsman SA już zmniejszyli jej szacunek z 3,5 do 2 mln ton. Handlowcy z firmy handlowej Czarnikow szacują zaś, że światowe zapasy wynoszą obecnie zaledwie 20 mln ton. To jedynie 10% globalnego zużycia. Zdaniem ISO zapasy stanowią około 30% spożycia.

Szacunek Czarnikow jest zaskakująco niski. Te czynniki w połączeniu z niesłabnącym popytem (powódź w Pakistanie, susza w Rosji) i niepokojącymi sygnałami z Brazylii (problemy logistyczne w portach i obawy, co do wysokości zbiorów trzciny cukrowej ze względu na warunki pogodowe) powodują, że cukier ciągle jest drogi.

Analitycy z niemieckiej firmy konsultingowej F. O. Licht przewidują nawet, że jeśli obecna sytuacja się utrzyma, to cukier może jeszcze bardziej podrożeć. Z drugiej strony zdaniem brazylijskiej firmy konsultingowej Job Economia, końcówka br. może przynieść przecenę cukru, gdyż na rynku pojawi się cukier z nowych, brazylijskich zbiorów. Brazylijczycy oczekują, że w średnim terminie cukier surowy może potanieć nawet do 16-17 UScts/lb (~352-~375 USD/t).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH