REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Duża zmienność notowań cukru. Dominują jednak wzrosty

  • Autor: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, F. O. Licht, AgraNet
  • Data: 05-11-2010, 10:17
Duża zmienność notowań cukru. Dominują jednak wzrosty

Ostatni tydzień przyniósł dużą zmienność notowań. Najpierw na rynku dominowały spadki, powodowane w dużej mierze realizacją zysków po wzrostach sprzed dwóch tygodni - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, F. O. Licht, AgraNet.

REKLAMA

Potem znów notowania zaczęły rosnąć. Cukier surowy z nawiązką odrobił straty i podrożał do najwyższego od 9 miesięcy poziomu 29,59 UScts/lb (~652 USD/t, 28 października w kontrakcie terminowym z dostawą na marzec 2011).

Cukier biały w Londynie nie zdołał zyskać tyle, ile stracił w ciągu ostatniego tygodnia, ale ciągle był notowany powyżej 710 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na grudzień br.).

Ostatnie wzrosty notowań coraz bardziej zasadnym czynią pytanie o odwrócenie trendu. Cukier drożeje, mimo iż wszystkie prognozy światowego bilansu cukru w sezonie 2010/11 zakładają nadwyżkę produkcyjną. Dwa poprzednie lata charakteryzowały się jednak deficytem, co
doprowadziło do spadku poziomu zapasów.

Nadwyżka produkcyjna w sezonie 2011/11 może być jednak mniejsza niż początkowo zakładano. Analitycy z Kingsman SA już zmniejszyli jej szacunek z 3,5 do 2 mln ton. Handlowcy z firmy handlowej Czarnikow szacują zaś, że światowe zapasy wynoszą obecnie zaledwie 20 mln ton. To jedynie 10% globalnego zużycia. Zdaniem ISO zapasy stanowią około 30% spożycia.

Szacunek Czarnikow jest zaskakująco niski. Te czynniki w połączeniu z niesłabnącym popytem (powódź w Pakistanie, susza w Rosji) i niepokojącymi sygnałami z Brazylii (problemy logistyczne w portach i obawy, co do wysokości zbiorów trzciny cukrowej ze względu na warunki pogodowe) powodują, że cukier ciągle jest drogi.

Analitycy z niemieckiej firmy konsultingowej F. O. Licht przewidują nawet, że jeśli obecna sytuacja się utrzyma, to cukier może jeszcze bardziej podrożeć. Z drugiej strony zdaniem brazylijskiej firmy konsultingowej Job Economia, końcówka br. może przynieść przecenę cukru, gdyż na rynku pojawi się cukier z nowych, brazylijskich zbiorów. Brazylijczycy oczekują, że w średnim terminie cukier surowy może potanieć nawet do 16-17 UScts/lb (~352-~375 USD/t).

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH