Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Duża zmienność notowań cukru, na razie dominują wzrosty

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: Reuters, Dz.U. UE
  • Data: 26-05-2010, 11:21

Ostatni tydzień przyniósł wyraźne wzrosty notowań cukru. Głównym powodem drożenia cukru jest napięta sytuacja na rynku rzeczywistym. Brokerzy zauważają, że kluczowym dla rozwoju sytuacji jest niesłabnący popyt na biały cukier - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Reuters, Dz.U. UE. - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Reuters, Dz.U. UE.

Jednocześnie są problemy z jego handlem, czego najwyraźniejszym dowodem jest wstrzymanie dostawy 100 tys. ton cukru w Tajlandii z powod zamieszek antyrządowych. Część amerykańskich brokerów uważa, że to właśnie cukier biały w ostatnich dniach nadawał rytm notowaniom cukru (także surowego). Ważnym czynnikiem jest także duża zmienność kursów i ciągle napływające, niepokojące sygnały ekonomiczne ze strefy euro.

W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia z najniższego od 13 miesięcy poziomu o 2% (w ciągu 2 tygodni o 4%) do 329 USD/t. Cześć brokerów uważa, że dalsze wzrosty są możliwe i nie wyklucza skoku o kolejne 10 USD/t.

Znacznie dynamiczniej drożał cukier biały w Londynie - w ciągu tygodnia zyskał 4%, a przez 14 dni dwa razy więcej - przekraczając 487 USD/t. Większość brokerów jest zgodna, że w ostatnich wzrostach nie należy upatrywać pojawiania się tendencji wzrostowej, ale silnej korekty trendu spadkowego.

Należy podkreślić, że w ciągu ostatnich tygodni notowania cukru charakteryzują się dużą zmiennością, a sytuacja potrafi się diametralnie zmienić z dnia na dzień. Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO prognozuje, że w przyszłości notowania cukru będą właśnie charakteryzować się taką zmiennością ze względu na fakt, że dwa kraje: Brazylia i Indie są głównymi czynnikami determinującymi obraz rynku oraz z powodu rosnących kosztów produkcji w Brazylii.

ISO podkreśla też dualizm rynku: stronę podażową zlokalizowaną w Ameryce Południowej i popytową znajdującą się z Azji. Zmiany bilansu podażowo-popytowego w tych dwóch rejonach będą determinować sytuację rynkową. Wystarczy przypomnieć nagły spadek zbiorów trzciny
cukrowej w Indiach sprzed dwóch lat, który sprawił, że kraj ten ze znacznego eksportera stał się importerem netto. Był to jeden z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za ubiegłoroczne, gwałtowne wzrosty cen cukru.

Warto nadmienić, że Komisja Europejska zdecydowała się obniżyć cło dodatkowe na import cukru do zera.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH