Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor biura KZPBC: Zniesienie kwot cukrowych oznacza obniżenie produkcji o 30 proc.

  • Autor: www.portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 30-10-2012, 12:40
Dyrektor biura KZPBC: Zniesienie kwot cukrowych oznacza obniżenie produkcji o 30 proc.
Kazimierz Kobza, dyrektor biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego

Zniesienie kwot cukrowych w UE spowoduje obniżenie produkcji cukru przynajmniej o 30 proc., zamknięcie kolejnych cukrowni oraz zaprzestanie uprawy buraków cukrowych w wielu krajach członkowskich - uważa Kazimierz Kobza, dyrektor biura Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC). Jego zdaniem, europejscy plantatorzy buraków nie są jeszcze przygotowani na konkurowanie z producentami trzciny cukrowej.

Przypomnijmy, że w pakiecie legislacyjnych zmian dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020, opublikowanym 12 października 2011 r. znalazła się propozycja Komisji Europejskiej, by od 2015 r. znieść kwoty cukrowe.

- Bardziej korzystne dla branży jest utrzymanie obecnego systemu przynajmniej do 2020 r., ponieważ daje on szansę na przewidywalność produkcji i cen. Produkcja cukru, a szczególnie uprawa buraków cukrowych to ''przemysł ciężki'' w rolnictwie, wymagająca dużych nakładów (około 8-9 tys. zł/ha) jeżeli chce się uzyskać dochód i zwrot poniesionych nakładów. Jest to inwestycja długoterminowa, zwracająca się w ciągu 10-15 lat - mówi Kazimierz Kobza w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

- Nikt, a szczególnie młodzi rolnicy nie będą inwestować, jeżeli nie będą mieli gwarancji przynajmniej zwrotu poniesionych nakładów. Takich gwarancji nie daje plantatorom propozycja Komisji Europejskiej, która zakłada, że jesteśmy już przygotowani do konkurencji z cukrem trzcinowym. Jest to wierutną bzdurą, gdyż koszt produkcji 1 tony buraków musiałby wynosić 20 euro/t, a obecnie w UE wynosi średnio około 34 euro/t - dodaje.

Jego zdaniem, zniesienie kwot cukrowych w UE spowoduje dalszą monopolizację rynku cukru.

- Reforma z 2006 r. już spowodowała, że 7 największych producentów cukru w UE produkuje ponad 80 proc. cukru, a w sprzedaży udział ich jest jeszcze większy. Istnieje uzasadniona obawa, że w przypadku wdrożenia w życie propozycji Komisji Europejskiej zostanie nie więcej jak 5 - 6 producentów cukru w UE - ocenia dyrektor biura KZPBC.

Ponadto, jak ocenia, rynek UE zostanie uzależniony od rynku światowego, który zdominowany jest przez jednego producenta cukru - Brazylię. Tymczasem utrzymanie dotychczasowego systemu gwarantuje utrzymanie produkcji na dotychczasowym poziomie tj. 85 proc. zapotrzebowania na cukier w UE, a tym samym stabilizację cen dla konsumentów, a także daje gwarancję bezpieczeństwa żywnościowego dla prawie 500 mln obywateli Wspólnoty Europejskiej.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • AST 07-11-2012, 18:54:
TO WSZYSTKO PRAWDA. POPIERAM TĘ OPINIĘ. GOSPODARKA RODZIMA NA PIERWSZYM MIEJSCU. JAK UNIA ZNIESIE OBOWIĄZUJĄCE OBECNIE OGRANICZENIA TO BĘDZIE TO KONIEC RYNKU CUKRU W UNII.
  • s 31-10-2012, 09:47:
dyrektor Kobza nadal chce drenować kieszenie konsumentów - nic dziwnego ;)

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH