Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Bord Bia: Polska mogłaby postawić na eksport do Irlandii np. żywności ekologicznej

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-05-2017, 10:45
Dyrektor Bord Bia: Polska mogłaby postawić na eksport do Irlandii np. żywności ekologicznej
Judith Clinton, kierownik regionalny Bord Bia na Europę Śr.-Wsch. fot. Bord Bia

Polska mogłaby eksportować do Irlandii np. żywność ekologiczną -  w tym głównie warzywa, owoce i nabiał - na którą jest duży popyt, bo jednym z kluczowych trendów jest zdrowa żywność, a Irlandczycy są otwarci na smaki ze świata - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Judith Clinton, kierownik regionalny Irlandzkiej Rady ds. Żywności Bord Bia na Europę Środkowo-Wschodnią.

Irlandia eksportuje 80 proc. żywności, którą wyprodukuje. Jak polskie firmy spożywcze mogą  konkurować na takim rynku i co eksportować? - Obecnie mamy bardzo duży popyt na certyfikowaną żywność ekologiczną. Jest on najwyższy od 25 lat, a podaż nie jest wystarczająca. Ten sektor urósł w zeszłym roku o 24 proc. do 142 milionów euro, a głównymi kategoriami są warzywa, owoce i nabiał – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Judith Clinton.

- Biorąc pod uwagę, że Polska jest piątym największym producentem żywności ekologicznej w Unii Europejskiej pod względem powierzchni upraw, jest to na pewno bardzo interesujący segment dla polskich producentów i rolników - dodaje.

- Jednym z kluczowych trendów na rynku irlandzkim jest zdrowa żywność, a Irlandczycy są otwarci na nowe produkty i lubią poznawać nowe smaki z różnych części świata. Polska może pochwalić się szeroką gamą wysokiej jakości produktów naturalnych i zdrowych i sądzę, że tylko kwestią czasu jest, kiedy na półkach irlandzkich sklepów pojawią się takie produkty jak na przykład kefir – mówi również Judith Clinton.

- Takie produkty są wprawdzie dostępne od lat w polskich sklepach w Irlandii, ale ich oryginalne opakowanie stwarza barierę. W Irlandii istnieje dużo możliwości dla polskich produktów, jednak czysty przekaz i zadbanie o markę jest niezbędne, aby odnieść sukces – podkreśla też dyrektor Bord Bia.

Judith Clinton mówi też, że Polska wyeksportowała do Irlandii żywność wartą 147 milionów euro w 2016 roku, a głównymi kategoriami produktowymi były drób (33 miliony euro), żywność przetworzona (23,5 miliona euro), jak również wyroby piekarskie, wieprzowina i piwo.

- Te kategorie utrzymają swoją pozycję i będą dalej rosły – mówi Judith Clinton.

Mówi też, że w 2016 roku Polska importowała irlandzką żywność za 185 milionów euro, czyli o 15 proc. więcej niż rok wcześniej. Głównymi produktami, które Polska importowała z Irlandii były nabiał, wołowina i whiskey.

Dyrektor Bord Bia ocenia też, że wymiana handlowa pomiędzy Irlandią i Polską rozwija się bardzo dobrze i spodziewa się dalszego rozwoju eksportu do Polski irlandzkiej wołowiny i jagnięciny oraz produktów i półproduktów mleczarskich, a także irlandzkiej whiskey.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 637) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH